keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Uudet väet kahdessa kerroksessa


Yksi 1970-luvun brittiläisiä suosikkisarjoja oli Kahden kerroksen väkeä (Upstairs, dowstairs, 1970-75). LWT:n sarjassa kuvattiin Lontoon Belgraviassa olevan talon elämää, valtion palveluksessa olevan ja heidän palvelusväkensä tarinoita vuosilta 1903-1930. Yläkerran rahvaan, Bellamyn perheen pää eteni urallaan pääministeriksi saakka.

Ylellä on vuoden mittaan esitetty vanhaa sarjaa uusintana, ja nyt joulun aikaan kolmen jakson mittainen jatkosarja. Yläkerrassa nyt olivat Hollandit, ja tapahtumat sijoittuivat vuoteen 1936. Viimeinen jakso esitettiin eilen.

Uusi sarja on BBC Walesin tuotantoa. Entinen LWT on sittemmin muuttunut ITV:ksi. Kaupallisella puolella ei ole ollut kiinnostusta tarttua sarjaan uudelleen.

Jotkut tv-sarjat hämmästyttävät iällään. Kahden kerroksen väkeä ja vaikkapa amerikkalainen Pieni talo preerialla tuntuvat aatteellisesti vanhemmilta kuin ovatkaan. Molemmat ovat 1970-luvun konservatistisia vastaiskuja, "vanhojen hyvien" arvojen esiinnostoja.

BBC:n luotsauksessa tehdyt kolme uutta jaksoa eivät vieneet samanlaiseen maailmaan.

Tunnelma oli kuin Stephen Poliakoffin tv-elokuvista. Hollandin perhe tuotiin katsojien eteen inhimillisenä tragediana, oman perhehistorian salaisuudet vaivasivat päähenkilöitä. Sukupolvet pitivät salaisuuksia toisiltaan kuvitellen sen olevan parasta.

Molemmissa sarjoissa näytteli Jean Marsh sisäkkö Rose Buckin roolissa. Uuden perheen muuttaessa taloon miss Buck ylennettiin taloudenhoitajaksi. Rouvan henkilökohtaisena palvelijana Rosella oli arvovaltaa jo vanhankin perheen aikana, joskin rajallista.

Uudessakin Kahden kerroksen väessä ollaan tiukasti kiinni ajassa. Vuoden 1936 sensaatioita oli Edvard VIII abdikaatio. Rouva Wallis Simpson valloitti kuninkaan sydämen ja johti perustuslailliseen kriisiin. Eaton Streetin illallisilla juonittiin miten asia ratkaisemiselle saataisiin aikaa ennen kuin lehdistö alkaisi asialla revitellä.

Abdikaatio, kruunusta luopuminen, oli vieras yläkerrankin väelle. "Abdication is the proper word", muistutti talossa vieraillut kuninkaan veli.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset