tiistai 13. joulukuuta 2011

Kyllä nii on että näi on.Helsingin Sanomain sunnuntaitilaajana lehden viikkoliite on jäänyt minulta vuosikausiksi lukematta. Netistä on liitteen suuntaan voinut seurata kolumnoinnin välityksellä. Olisi ehkä silloin tällöin kannattanut katsoa mitä sarjakuvia Nyt-liitteessä julkaistaan. Nyt julkaistu Ville Pirisen Tärkeitä asioita (Suuri kurpitsa 2011) on minulle aivan uusi tuttavuus.

Takakannen mukaan Tärkeitä asioita on Helsingin Sanomien Nyt-liitteestä tuttu. Niille jotka sitä ovat lukeneet.

Pirinen on tuttu myös viime vuosien pienistä Yhesti yhes paikas-sarjakuvista, joita on parin vuoden aikana ilmestynyt jo neljä kappaletta (Suuri kurpitsa 2009-2011).

Tärkeitä asioita on samaa sukua. Pirinen antaa puheenvuoron tavallisille suomalaisille kertoa tärkeistä asioista. Albumin aloittaa Johannes, 41, joka on huolissaan Peter Jacksonin Tolkien tarinoiden filmatisoinnista, vikoja on lukuisia. "Puuparran rooli valkokankaalla on suoranainen häväistys!" Kannattaisi lukea se kirja ennen elokuvan katsomista.

Johannes kertoo huolensa itselleen tärkeästä asiasta kuudessa ruudussa, puhuvana päänä. Saman kuvaukseen ja kuvakulmiin saavat tyytyä kaikki muutkin, kuten Elina, 31. Elina on tyytyväinen siihen, että polttaminen loppui baareissa. Mutta: "Aina jossain vaiheessa tanssilattialla leijaa ihmiskakan haju nokkaan."

Reilut neljäkymmentä muutakin suomalaista pääsevät kertomaan itselleen tärkeistä. Juho, 41, on pöyristynyt väitteistä ettei WASP olisi heviä. Jeminasta, 27, surkein tv-hahmo on Criss Angel. Samin, 38, suosikkipeli on Super Mario Bros. 2! Thomas, 39, ei tykkää siitä, että ihmiset valittavat valittamisesta Facebookissa. Suomi-paitaan pukeutunut Jonne, 27, ei saa muuta selkeästi sanottua kuin 6-1.

Oikein mainio luotaus suomalaiseen mielenmaisemaan. Toteutustapa on jotenkin "demokraattinen", kaikille annetaan sama tila ja samat kuvakulmat. Tällainen on suomalainen huolen jakamisen formaatti.

2 kommenttia:

Marja Leena kirjoitti...

Tärkeitä asioita on minusta tarkkanäköinen sarja ihmisten mielenmaisemasta. Sieltä saattaa löytyä pelästyttävän tuntuisia piirteitä omastakin arvomaailmasta. Aina jään jotenkin lukemaan ja katsomaan ja ajattelemaan, miten joku osaa vain katsoa, ei arvota itse eikä pilkkaa, kunhan näyttää.

Reijo Valta kirjoitti...

Minäkin itseni löysin joukosta, tykkäsin kovasti. Pitääkin ryhtyä Nyttiä vilkuilemaan.

Kommentista olisin oman kirjoituksen osaksi oivaltaa "katsoo, ei arvota eikä pilkkaa" osan. Hyvin kuvaava lause se.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset