lauantai 28. syyskuuta 2013

Patsaskävelyllä Kouvolassa

Marjo Lahtinen-Tapper. Sankarivainajien muistomerkki, 2009.

Kouvolan läpi kulkiessa näytti siltä, että Salpausselänkadun varressa oli paljon julkisia veistoksia. Kävelyretki vahvisti asian. Patsaskävelylle sopivin välein molemmin puolin katua havaitsin viisi veistosta. Jälkikäteen Kouvolan kaupungin nettisivuilta selvisi, että Lääninpuistossa olisi ollut Marjo Lahtinen-Tapperin sankarivainajien muistomerkin lisäksi kaksi muutakin sotaveteraaneille omistettua muistokiveä. Lahtinen-Tapperin ihmisvartalo muistutti ettei toista sukupuolta sankarivainajissa ollut.

Raimo Utriainen. Polvesta polveen, 1985.

Kaupungintalon edessä oli helposti Raimo Utriaiseksi tunnistettava työ. Se pystytettiin osana Kouvolan kaupungin 25-vuotisjuhlallisuuksia.

Arvo Muroma. Itsenäisyyden patsas, 1936.
Itsenäisyyden patsaan paikan risteyksessä on valinnut kuuluisa asemakaavoittaja Otto-Iivari Meurman. Liekö hän osannut aavistaa 1930-luvulla autoliikenteen kasvua? Näyttävällä ja huomiota herättävällä paikalla joka tapauksessa vapaussodan sankareita muistetaan.

Panu Patomäki. Helvi Honka, 2007.
Kouvolan kirjaston etupihalla on Helvi Hongan muistopatsas. Kouluneuvos Honka (1903-1993) toimi Kouvolan Lyseon rehtorina 1948-1968. Patsaan perusteella hän piti perusmuodot selkeässä ojennuksessa.

Viljo Savikurki. Unto Seppänen, 1960.
Kansalaisopiston edessä on kirjailija Unto Seppäsen patsas. Seppänen kirjoitti yli kaksikymmentä romaania ja toimi Kouvolan Sanomien päätoimittajana 1933-1950. Hänen viimeiseksi jäänyt romaaninsa oli Evakko (Otava 1953). Seppäsen suku oli lähtöisin Kannakselta, joten kouvolalaiset näkevät muistomerkissä myös "kadotetun Karjalan".

Pauli Koskinen. Ilmari Salminen, 1988.
Urheilukeskuksen edessä juoksee olympiavoittaja Ilmari Salminen. Berliinissä 1936 10 000 metriä voittanutta kunniavääpeli Salmista pidetään parhaana kouvolalaisena urheilijana, joten hänelle omistettu patsas on paikallaan.

Kaupunki muistaa omiaan, ihmisiä ja organisaatiota.


* Kouvolan alueen patsaat ja muistomerkit.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset