perjantai 13. syyskuuta 2013

Ulos aurinkokunnasta


Nasan vuonna 1977 matkaan lähettämä Voyager 1 on nyt varmasti aurinkokunnan ulkopuolella. Aurinkokunnasta sateliitti poistui ilmeisesti jo viime vuoden elokuussa, mutta vasta nyt tiedot ovat niin varmoja, että asiasta on voitu kertoa.

Samoihin aikoihin lähetetty Voyager 2 on kulkenut hieman eri reittiä suurten planeettojen ohitse ja ilmeisesti sekin on jo poistunut aurinkokunnasta. Voyager 1 kulki Titanin ohitse, Voyager 2 kulki lähempää Uranusta ja Neptunusta. Voyager 1:n nopeus on suurempi kuin sisaraluksensa. Ykkönen matkaa 17,6 kilometriä sekunnissa, kakkonen 15,6.

Varovaisuuden Voyagereiden sijainnista ymmärtää eräiden teorioiden kautta. On nimittäin esitetty, että heliösfääri suojaisi avaruudessa kulkijoita. Aurinkokunnasta ja siten heliosfääristä poistuttuaan alukset joutuisivat tähtien välisessä avaruudessa niin ankariin olosuhteisiin, että ne tuhoutuisivat. Näin ei siis ole tapahtunut, ja tuo teoria taitaa olla väärä.

Voyagereiden lähettämisaikaan liittyy eräs koulumuisto. Kirjoitin aineen näistä suuria kaasuplaneettoja ja ulkoavaruutta tavoittelevista sateliiteista. Opettajalta oli jäänyt uutiset Voyagereista näkemättä, eikä hän tiennyt sellaisten olemassaolosta. Niinpä juoduin puhutteluun, jossa terotettiin ettei asia-aineissa saanut keksiä juttuja, kertoa satuja.

Yritin puolustautua, että sellaiset Voyagerit ovat taivaalla ihan oikeasti, mutta se ei auttanut. Opettajan mukaan sateliitteja ei voinut niin kauas lähettää.

Mutta siellä ne opettajan tiedoista huolimatta edelleen kulkevat ja lisäävät tietämystämme maailmankaikkeudesta ainakin 2020-luvulle saakka.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset