keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Vanha uskollinen



Tänään uutiset kertoivat arkeologien löydöistä Amazonasilla. Vaikuttaisi siltä, että eurooppalaiset ovat jo 1300-luvulla löytäneet Etelä-Amerikkaan ja vieneet mukanaan banaanin, kanoja ja intiaaneille vaarallisia tauteja. Uutisissa professori Martti Pärssinen varovasti arveli, että joku eurooppalainen laiva olisi tuolloin haaksirikkoutunut nykyisen Brasilian rannikolle.

Myös Unesco on huomioinut Piri Reisin vuonna 1513 tekemän maailman kartan. Turkkilainen amiraali ei koskaan poistunut Välimeren alueelta ja hänen piirtämänsä, vuonna 1929 uudelleenlöydetty kartta on hämmästyttänyt kartografeja ja muita siitä alkaen. Etelä-Amerikan rannikko on kartassa hämmästyttävän tarkasti. On arveltu Reisin tehneen kartan kolme sataa vuotta vanhempien, nyttemmin kadonneiden karttojen mukaan.

Vaikuttaisi vahvasti siltä, että joku 1200- tai 1300-luvulla Etelä-Amerikassa käynyt on palannut kertomaan näkemästään. Reisin "mysteerikartta" taitaa saada selityksen 500-vuotisjuhliensa kunniaksi.

Uudessa mantereessa on eurooppalaisille riittänyt etsittävää ja ihmeteltävää vuosisadoiksi Kolumbuksenkin jälkeen. Tuntuu jotenkin hämmästyttävältä ajatella, että esimerkiksi yksi Pohjois-Amerikan luonnonihmeistä, Vanha uskollinen (Old Faithfull) -geysir löydettiin vasta vuonna 1870. Tänään.

Wyomingin takamaille tehty Henry Washburnin, Nathaniel P. Langfordin ja Gustavus C. Doanen johtama tutkimusretkikunta löysi ja kartoitti nykyisen Yellowstonen kansallispuiston alueen. Retkikunta antoi Vanhalle uskolliselle nimen sen säännöllisyyden mukaan. Geysir syöksee 65–92 minuutin välein 14 000–32 000 litraa kiehuvaa vettä 30–55 metrin korkeuteen, 1,5–5 minuutin ajan.

Tutkimus ei aina ole kuin vanha uskollinen. Mutta aina silloin tällöin se takuuvarmasti syöksee vastauksia täydellisiltä mysteereiltä vaikuttaneisiin asioihin.

2 kommenttia:

Tekno-Kekko kirjoitti...

Kertomansa mukaan Piri Reis sai aineistonsa merimieheltä, joka oli osallistunut Kolumbuksen kolmelle retkelle, ja joka joutui turkkilaisten sotavangiksi meritaistelussa 1501. Kuulusteluissa merimies kertoi, että "Muuan Aleksanteri Suuren aikuinen kirja oli käännetty Euroopassa ja sen luettuaan Kolumbus lähti turvallisin mielin matkaan."

Tietäisipä, mikä kirja oli kyseessä. Yhtä kaikki, Piri Reis marginaalihuomautuksissaan ylistää Kolumbusta - ja esittää Etelä-Amerikan rantaviivan La Platasta Tulimaahan, jota kukaan eurooppalainen ei virallisesti nähnyt ennen Magalhaesia.

Ei tämäkään vielä mitään. Carolinassa asuu intiaanien ja portugalilaisten jälkeläisiä, joiden alkuperä on herttaisen epäselvä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Melungeon

"In April of 1673, James Needham, an Englishman and Gabriel Arthur, possibly an indentured servant came with approximately eight Indians, as explorers to the Tennessee Valley. There, Needham described finding "hairy people .... (who) have a bell which is six foot over which they ring morning and evening and at that time a great number of people "congregrate togather and talkes" in a language not English nor any Indian dialect that the accompanying Indians knew.

And yet these people seemingly looked European. Needham described them as "hairy, white people which have long beards and whiskers and weares clothing". This bell seems to me to speak of a Latin influence among these people. Other, later explorers, found people who lived in log cabins with peculiar arched windows. Dr. Kennedy says that by the late 1700's they were practicing the Christian religion.

These people claimed that they were descended from a group of Portugese who had been shipwrecked or abandoned on the Atlantic coast. (Byron Stinson, "The Melungeons," American History Illustrated, November, 1973:41) The term they used was `Portyghee'. In other documents, some of these peoples were also described as having red hair and others with VERY distinctive blue or blue/green eyes."

Ja mitä tapahtui kaikilla Henrik Purjehtijan järjestämillä koepurjehduksilla, joiden seurauksena portugalilaiset löysivät Azorit?

Se on selvää, että löydöt oli syytä jossakin määrin salata. Kartat ylipäätään olivat arvokasta tavaraa, jolla oli strategista ja kaupallista merkitystä, eikä niitä annettu kaikkien käsiin. Köyhä Portugali ei myöskään tehnyt mitään siirtomailla, joissa ei ollut sanottavia rikkauksia. He halusivat Intiaan suorittamaan bilateraalista vaihtoa ohi arabien välikäsien.

Reijo Valta kirjoitti...

Eivät Piri Reisin kartan arvoituksen yksityiskohdat ovat tulleet vielä ratkaistuiksi. Atlantin tämänpuolelaisten jättämät jäljet Amatsonin alueelle tarjoavat uskottavan hypoteesin siihen suuntaan.

Henrik Purjehtijan ja kumppaneiden retket suuntautuivat ilmeisesti Pohjois-Amerikan rannikon neitseellisille kalatusalueille. Mutta äkkiäkös siitä rannikkoa etelään päin tutkii.

Yleisesti Euroopan historiaa ajatellen moni 1200-luvulla keksitty asia tuli tosiasiallisesti käyttöön vasta 1500-luvulla. Näin esim. monet maatalouskoneet. 1300-luvulla musta surma verotti väestöä niin, että voitiin palata vanhoihin tapoihin ja tekniikoihin. Sama tietysti voi päteä löytöretkiin. Kun tulella ruton leviämistä estettiin niin siinä todisteetkin hävisivät.

Todistajanlausuntoihin suosittelen samaa suhtautumista mitä Leif GW Persson on kesän mittaan kahdessakin ohjelmasarjassa toistellut. Ihmiset puhuvat mitä sattuu. (Se pätee itseenikin) Persson ei todistajille paljon arvoa anna, vaikka kuitenkin niiden varassa rikoksia setviikin...

Näin ajatellen "Aleksanteri Suuren aikuinen kirja" saattaa olla mikä tahansa "vanha" kirja -- tosin edes nimekkeeltä tunnetut vaihtoehdot ovat vähissä.

Eli parapähkinää näissä riittää purtavaksi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset