lauantai 13. tammikuuta 2018

Persläpi

Nysä, 16 mm, 0,33 € kpl.
Eilen kävi ilmi, että New York Times käytti ensimmäistä kertaa pitkässä historiassaan sanaa "shithole". Eilen oli varmaankin ensimmäinen kerta, kun suomalaisissa uutislähetyksissä uutisankkurit ja uutistenlukijat käyttivät sanaa persläpi. Eilen oli taatusti ensimmäinen kerta, kun Washington Postissa mainittiin "persläpimaat".

Syy on tietysti Yhdysvaltain 45. presidentti, Donald J. Trump. Yhdysvaltain kongressissa oli keskusteltu mitä pitäisi tehdä maassa oleville luvattomille ja väliaikaisille siirtolaisille. Trump oli keskustelussa kysynyt kongressiedustajilta "Miksi meille tulee ihmisiä kaikista näistä persläpimaista?"

Persläpimaiksi keskustelussa Trump oli nimennyt Haitin, El Salvadorin ja Afrikan maat. Kun keskusteluista uutisoitiin, niin kansainvälinen diplomaattinen kriisi oli valmis. Koko joukko 'persläpimaita' on vaatinut Trumpilta anteenkipyyntöä.

Tietenkin Trump ensimmäiseksi tviittasi, ettei hän ole käyttänyt tuollaista sanaa. Mikä oli tyhmästi tehty, koska keskustelijoiden joukossa oli paljon molempien puolueiden poliitikkoja. Senaattori Dick Durbin ehti pian todistamaan, että kyllä Trump sanoi 'shithole'. Ja useaan kertaan.

Mitä tästä sitten seuraa? Tuskin mitään. Ehkä sen verran, että seuraavan kerran kun radion uutistenlukija sanoo alatyylisen sanan, tajuan sen kerralla. Eilen vasta toisella kerralla ymmärsin, että sanottiin tosiaan persläpi.


* Persläpi. Kielitoimiston sanakirja


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset