keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Rantasen pilakuvia


Helmikuussa 2016 Turun Sanomien pitkäaikainen pilapiirtäjä Jouko Innanen jäi eläkkeelle. Hänen paikallaan pilapiirtäjinä aloittivat Jyrki Vainio ja Mika Rantanen. Historianopettajana työskentelevä Rantanen julkaisi saman vuoden lopulla kokoelman Kävelevän karikatyyrin jalanjäljillä sanomalehteen tekemistään pilapiirroksista. Ne on jaoteltu teeman mukaan.

Rantanen on tehnyt opinnäytteensä pilakuvista, ja kirjoittanut niistä artikkeleita vuosien mittaan. Pilapiirroskokoelman aloittaakin kaksi Rantasen artikkelia, Kari Suomalaisen nekrologi ja lyhyt amerikansuomalaisten lehtien pilapiirroksia käsittelevä juttu.

Rantanen tunnustautuu Karin ihailijaksi. Kari on hänelle puolijumala:


Kari Suomalainen oli suuri visionääri enkä ole edelleenkään nähnyt ainuttakaan Karin piirrosta, joka ei edelleenkin ajankohtainen tai jonka ennuste ei olisi toteutunut.

Suomalaisen piirrotyyliä Rantanen ei kuitenkaan matki. Se on hyvä ratkaisu. Rantanen linjaa Karin olleen antikommunistin ja isänmaan vuoksi jättäneen kansainvälisen uran. Antikommunismi ja Venäjän vastaisuus ovat olennainen osa Rantasenkin työtä.Parhaimmillaan Rantanen on käsitellessään Turun paikallisia asioita. Aihepiiristä olisi voinut olla enemmänkin piirroksia.

Reilun vuoden vanhat pilapiirrokset ovat ajankohtaisuudeltaan pahasti vanhentuneita. Osan aiheista lukija on jo armeliaasti unohtanut. Kesällä 2016 on ollut polemiikkia piispojen viinalaskuista, mutta en tuolloista kohua muista. Se on jäänyt uudemman tapauksen jalkoihin.


Jotkut asiat vaikuttavat muuttuneen päinvastaisiksi. Ainakin nyt gallupit näyttävät hyvin selviltä, Sauli Niinistö jatkaa presidenttinä. Toisaalta, Ison-Britannian piti pysyä Euroopan Unionin jäsenenä ja Hillary Clintonista piti tulla Obaman seuraaja Valkoisessa talossa.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset