sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Salmiakkikossu ja portviini


Philippe Delermin vuosituhannen vaihteessa suomennettu Ensimmäinen siemaus olutta (Otava 2000) kertoo pieniä tarinoita eri ruokien ja juomien tuomasta mielihyvästä. Usein ne liittyvät johonkin tiettyyn tilanteeseen. Oluen ensimmäinen siemaus on paras, sen jälkeen ihminen juo unohtaakseen sen, päättelee Delerm.

Suomen historiassa yksi aikaan ja paikkaan sidottavissa juoma on salmiakkikossu. Se tuli Alkon valikoimiin 25 vuotta sitten. Juoman kehitti ruotsinlaivalla noihin aikoihin työskennellyt, nyttemmin aivan muista yhteyksistä ja nautintoaineista tunnettu Jari Sillanpää. Maun lisäksi juoman teki suosituksi verotus. Liköörinä sen veroprosentti oli kirkasta Koskenkorvaa huomattavasti alempi.

Delermin kirjansa otsikkoon nostama nautinnon ajatus on kirjallisessa muodossa parhaiten tunnettu John Steinbeckin Hyvien ihmisten juhlasta. "Mikään ei voita kylmän oluen ensi puraisua."

Nyt kun Delermin kirja sattui uudelleen käsiini, niin koskettavimmalta tuntui kuvaus portviinin juomisesta.

Portviiniä ei juoda, sitä maistellaan. Se johtuu juoman samettisesta runsaudesta, mutta myös juojasta, joka on olevinaan säästeliäs. Muiden hyökätessä nujertamaan viskin ja martinin jäistä kirpeyttä portviinin juoja tyytyy vanharanskalaiseen mietouteen, kirkkoherran puutarhan hedelmänmakuun, muodista menneeseen makeuteen -- sellaiseen mikä saa neitokaisen posket rusottamaan.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset