keskiviikko 10. tammikuuta 2018

"Taas" nainen puhemieheksi


Tänään aamulla 7:51 Ylen Uutiset julkaisivat netissä jutun, jossa pohdittiin seuraavan eduskunnan puhemiehen nimeä. Koska kokoomuksella on perussuomalaisten hajoamisen jälkeen toiseksi suurin eduskuntaryhmä, niin puhemiehen paikka on varattu heille. Puhemiehistöön tulee myös opposition edustus, koska nyt demareilla on kolmanneksi suurin ryhmä keskustan ja kokoomuksen jälkeen.

Yle jutussa spekuloidaan kokoomuksen valintaa. Vanhana valtiomiehenä vahvoilla olisi Ilkka Kanerva, mutta näinä #metoo-aikoina hänen valintansa antaisi väärän viestin. Seksuaalinen häirintä on eduskunnassa ja monissa muissa valtion organisaatioissa edelleen ongelma. Sitäkin aamun uutiset ovat korostaneet. Kanervalla on näissä asioissa hyvin tunnettu tausta.

Kokoomuksella on siis paine valita paikalle nainen.

Kello 9:52 Yle on muokannut juttua. Otsikkoon Eduskunnan puhemieskilpa näyttää olevan kahden kauppa – "Olisiko naisen aika myös kokoomuksessa nousta puhemieheksi" lisättiin viimeisen sanan edelle "taas". "Olisiko naisen aika myös kokoomuksessa nousta taas puhemieheksi".

Tämä sanan lisääminen osoittaa miten tarkasti kokoomuksen puoluetoimistossa luetaan jutut ja miten herkästi toimituksia vaaditaan tekemään muutoksia jo julkaistuihin juttuihin. Ja toimitukset näyttävät niihin suostuvan ilman metelin nostamista.

Toki kokoomuksen Riitta Uosukainen oli puhemiehenä vuosina 1994-2003. Mutta onko sillä merkitystä puhemiehen valinnalle vuonna 2018? Mielestäni ei.

Tasavallan presidentti on mies. Pääministeri on mies. Presidentinvaalit gallupien mukaan ei ole tuomassa muutosta tähän asiaan. Juha Sipilä pysyy miehenä. Olisi siis pohjoismaisen, tasa-arvoisen yhteiskunnan kannalta onnetonta, jos valtakunnan kaikki kolme korkeinta virkaa olisivat miesten hallussa. Protokollassa toisena olevan puhemiehen olisi syytä olla nainen.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset