perjantai 12. tammikuuta 2018

Valetyölliset


Aamun Kauppalehti nosti esille uuden käsitteen, valetyöllisen. Lehden haastattelema Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus katsoi uuden aktiivimallin luovan tilastoharhoja. Useammissakin aktiivimallia ällistelleissä kirjoituksissa on hämmästelty vaaditun aktiivisuuden muuttavan työttömät työllisiksi. Rajat ovat samat joita Tilastokeskus käyttää työllisen määrittelyyn.

Sipilän kakkaran pyörityksissä tällaisella työttömien vähenemisellä ja työllisten määrän nousulla on monia etuja valtion kannalta. Luottoluokitus pysyy korkealla ja valtion lainoista saadaan jatkossakin jopa tuottoja korkotason pysyessä negatiivisina tai hyvin vähän nollan yläpuolella. Eläkejärjestelmä pysyy vakavaraisena ja eläkemaksujen korotuksiin ei ole tarvetta.

Valetyöllisyydellä on vaikutus myös kakkaran pyörittelyn toisella puolella. Kasvava työllisyys aiheuttaa yksityisellä sektorilla painetta nostaa palkkoja. Koska rekrytointireserviä ei vaikuta olevan, niin työnantajien on suostuttava entistä korkeampiin palkkapyyntöihin. Kikyllä saavutettu kustannuskilpailukyky on hyvin nopeasti syöty.

Juhana Brotherus arvelee, että työttömyystilastoihin aktiivimallin myötä syntyy puolen prosentin tilastoharha. Tämä luku on tietysti vain arvio. Tilastoharhojen oikeaa kokoa ei voi luotettavasti määritellä.

Tilastoharhojen syntymisen myötä koko tilastoinnin luotettavuus kärsii. Sillä voi olla yllättäviä seurauksia, jos toiminta ei perustu oikeisiin tietoihin.* Aktiivimalli tuo tilastoihin valetyöllisiä. Kauppalehti

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset