sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Legojen rakennusohjeita


[Jos olet hukannut tai muuten vain etsit legojen rakennusohjeita, niitä löytyy skannattuina Brickfactorysta]

Jostein Gaarderin Sofian maailmassa (Tammi 1994) käytetään legopalikoita esimerkkinä Demokritoksen atomiteoriasta. Sofialta kysytään, miksi legot ovat maailman nerokkaimpia leluja? Sofia havaitsee ja saa seuraavassa kirjeessä lukea, että

Legot ovat suosittuja juuri siksi, että niitä voidaan käyttää yhä uudelleen. Samaa legopalikkaa voidaan käyttää yhtenä päivänä auton, seuraavana linnan rakentamiseen. Voimme lisäksi sanoa, että legot ovat ikuisia. Tämän päivän lapset voivat leikkiä samoilla palikoilla, joilla heidän isänsä ja äitinsä pieninä leikkivät. (suom. Katriina Savolainen)


Kirjaa uudelleen lukiessa huomaan itse lisänneeni Gaarderin ansioksi havainnon, että legot olisivat sukupuolineutraaleja. Yksinkertaisista palikoista saattoivat pojat ja tytöt yhtälailla rakentaa mielensä mukaisia maailmoita, jopa yhteiseen leikkiin sopivia kokonaisuuksia. Ainakin lapsuuden muistikuvissani.

Eilen kaupasta tarttui mukaani uusi vuoden 2009 lego -esite. Sukupuolineutraalius puheeseeni on tietysti myös liittynyt paheksunta, että firma on tehnyt pahan teon ryhtyessään markkinoimaan palikoitaan eri paketeissa eri sukupuolille.

Tarkemmin ajatellen ja uutta kuvastoa selatessa tuohtumukselle ei löydy aihetta. Lapsuuden suurimpiin haaveisiin kuulunut Technic -auto moottoreineen on edelleen tuotannossa, entistä ehompana jos mahdollista, ja siitä on aikuisen silmin vaikea mitään tytöille suunnattua havaita.

Star Wars -legojen kymmenvuotisjuhla oli viime vuonna ja uusimpia Mindstorms nxt -legorobotteja voi ohjelmoida omalla tietokoneellaan. Star Wars Kloonien hyökkäys -uutuuksissa on neljä erilaista Anakin Skywalker/Darth Vader -hahmoa, mutta ei yhtään Padmé Amidalaa.

Esite tietää kertoa, että lego-ihmisfiguuritkin olleet markkinoilla jo 30 vuotta. Minihahmoja on valmistettu ja ostettu jo yli neljä miljardia kappaletta, joten niitä on maailmassa kolme kertaa kiinalaisia enemmän. Joka sekunti ostetaan 3,9 uutta legohahmoa. Valmistettujen legohahmojen osat voidaan yhdistellä yli kahdeksalla kvadriljoonalla eri tavalla.

Ehkä Padmét voi yhdistellä itse.

Indiana Jones -legohahmoissa on saatavissa valmiinakin Marion Ravenwood ja Irina Spalko, joten eipä hypätä johtopäätöksiin.

Esitteessä kerrotaan, että kaikkien aikojen suosituin legominihahmo on ollut poliisi. Siitä onkin tehty kaikkiaan 41 erilaista versiota ja ne ovat olleet mukana 104 eri paketissa.

Jos rakennusohjeiden kadottua (vaikka legot on "ikuisia", ohjeet eivät ole) on jo kyllästynyt oman mielikuvituksensa tuotteisiin, niin uutta innostusta voi hakea legojen vanhoista kuin uusistakin malleista Brickfactorysta. Sinne harrastajat ovat skannanneet ohjeen jos toisenkin, latautuminen saattaa kestää.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset