tiistai 6. tammikuuta 2009

Kuka ohjasi Tuulen viemää -elokuvan?


Satunnaisille lukijoille vastattakoon heti, että Victor Fleming, jonka kuolemasta on tänään kulunut tasan 60 vuotta (s. 1889, joten syntymästä tulee helmikuun 23. päivä kuluneeksi 120 vuotta).

Eilen radiossa (Yle Radio 1) pohdittiin elokuva-alan käsitteistöä ja tällä kertaa oli vuorossa Hollywoodin olemuksen pohtiminen. Eräs elokuva-ammattilainen kiteytti Hollywoodin olemuksen Tuulen viemää (Gone With the Wind) -elokuvaan.

- Kuka muistaa kuka ohjasi Tuulen viemää -elokuvan? Tähän kysymykseen kiteytyi hollywoodilaisuus.

Tuulen viemää (1939) on niin leimallisesti David O. Selznickin (1902-1965), tuottajansa elokuva, että eurooppalainen näkemys ohjaajasta auteurina, elokuvan päätekijänä hämärtyy.

Elokuva valmistui ja tuli markkinoille vuonna 1939, joten tasavuosia on kulunut siitäkin. 70. Wikipedia pitää elokuvaa edelleen taloudellisesti menestyneimpänä elokuvana, jos inflaatiokertoimien kanssa aletaan pelata. Oscareitakin sille suorastaan ryöppysi, kahdeksan "normaalia" (mm. paras elokuva ja paras ohjaus), kaksi erikoispalkintoa ja vielä yksi ylimääräinen henkilökohtainen pysti Selznickille (The Irving G. Thalberg Memorial Award).

Victor Fleming aloitti uransa elokuvien parissa 1915. Aluksi hän toimi kuvaajana ja pääsi ohjaajan asemaan saman vuosikymmenen lopulla. Esikoisohjaus When the Clouds Roll by valmistui 1919. Kaikkiaan Fleming ohjasi vajaat 50 elokuvaa, joista kuuluisimmat Tuulen viemän ohella ovat Ihmemaa Oz (The Wizard of Oz, 1939)ja Tri Jekyll ja Mr. Hyde (Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1941).

Suomessa Scarlettin ja Rhettin tarinaa päästiin suremaan vasta Flemingin kuoleman jälkeen. Suomalaisiin elokuvateattereihin Tuulen viemää tuli syyskuussa 1950.


(kuva wikipediasta)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset