maanantai 5. tammikuuta 2009

Terry Jonesin barbaarit


"Jo muinaiset roomalaiset..." oli johonkin maailman aikaan niin yleinen kirjoitelman aloitus, että vielä 1980-luvulla kuului lukion opetusohjelmaan kertoa ettei niin saa ainekirjoitusta aloittaa. Antiikin Rooma (ja Kreikka) oli kaiken tietämyksen ja tiedon alkutyyssija ja siihen vertautuivat nykyiset saavutukset alalla kuin alalla.

BBC:n vuonna 2006 tuottamassa kaikkiaan neliosaisessa sarjassa Terry Jones' barbarians (suomeksi Roomalaiset ja barbaarit) Monty Pythonista tuttu Terry Jones oikoo käsityksiä roomalaisten ylivoimaisuudesta.

Tokihan valtavan valtakunnan muodostaminen on vaatinut taitoja ja tietoja, mutta enemmän kuin uskommekaan. Roomalaisella maailmanvallalla on ollut arvoisiaan vastustajia, joita Jones ohjelmasarjassa esittelee ja tuulettelee muutoinkin käsityksiä siitä kenellä muinoin moraali oli kohdillaan.

Huumoria ei tietenkään ole unohdettu, silti asiat saavat puhua puolestaan.

Eilen illalla Yle Teema esitti sarjan kolmannen osan, jossa käsiteltiin roomalaisen kokemia kolauksia sotataidon alalla. Syrakusalainen Arkhimedes (se samainen kuuluisa matemaatikko) piti Rooman joukkoja pilkkanaan kehittelemällä kotikaupungilleen kaikenlaisia puolustusvälineitä.

Pahaksi onneksi ylimielisyys sai kaupunkilaiset jättämään puolustuksen liiaksi tiedemiehensä harteille ja Rooma suoritti valloituksen.

Ylimielisyys ei ollut tuntematon roomalaisillekaan. Caesar näytti valloittaneen Gallian niin vaivattomasti, että seurauksena oli tietenkin täydellinen selkäsauna itäisillä naapurimailla.

Viimeisessä jaksossa on luvassa myytinpurantaa Rooman tuhosta. Yleensähän näihin tapahtumiin liitetään barbaariheimot vandaalit ja hunnit, mutta Jones jälleen puhdistaa "barbaarien" huonoa mainetta.

Suuren maailmanvallan ei kannattaisi käyttäytyä öykkärimäisesti ja toimia muusta maailmasta riippumatta. Etenkin sen tulisi huolehtia omien verotulojensa jatkuvuudesta -- veropohjan rapautumisella on barbaareja tuhoisampia vaikutuksia valtakuntien olemassaoloon. Katsokaa vaikka ensi sunnuntaina (Yle Teema 17.05).


***

Terry Jones ei ole ensimmäistä kertaa historiadokumenttien parissa barbaariensa kanssa, hän näkyy tehneen aikaisemmin jo koko joukon vastaavankaltaisia. Toivottavasti niitäkin Yle esittäisi.

Televisiosarjan oheislukemistoksi on julkaistu myös samanniminen kirja (BBC Books 2006), sen kuten tv-sarjankin Jones on kirjoittanut yhteistyössä Alan Ereiran kanssa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset