maanantai 26. tammikuuta 2009

Presidenttikartoitus


Yleisradion eilen julkistama presidenttigallup ei kertonut oikeastaan yhtään mitään. Koska tapana on mitata kansanmieltä aina määräajoin, niin tällä kertaa olikin tilattu kartoittava tiedustelu. Josko vuoden 2012 presidenttipeliin saataisi uusia nimiä? Ei saatu.

Kekkosen jälkeisten presidenttien valinta on tapahtunut ajallisesti melko lyhyissä periodeissa. Pitkään presidenttigallupeissa kärjessä olleet eivät ole virkaan päässeet ja hyvä toinen sija ei ole seuraavalla kerralla koskaan poikinut varsinaista tehtävää.

Mauno Koiviston nousu alkoi Kekkosen käskyn uhmaamisesta huhtikuussa 1981. Vappuna vitsailtiin, että jos Koivisto elää tarpeeksi vanhaksi, hänestä saattaisi tulla hyvä seuraaja UKK:lle. Kekkosen terveydentilaa ei lokakuussa 1981 ilmestyneessä Tamminiemen pesänjakajissakaan osattu ennakoida, sillä kirja oli kirjoitettu vuoden 1984 vaaleja ajatellen. Kekkonen jäikin sairauslomalle jo samassa kuussa kun kirja ilmestyi ja vaalit olivat jo tammikuussa 1982.

Koiviston jälkeen presidentiksi vuonna 1994 piti nousta Väyrysen, Sorsan tai galluppisuosikin Eeva Kuuskosken. Jostakin täysin pimennosta tuli vuoden 1992 aikana Martti Ahtisaari ja korjasi potin.

Kun Ahtisaari ei jatkanutkaan toiselle kaudelle, koko hänen kautensa ajan mediassa myllännyt presidenttipeli meni uusiksi. Tarja Halonen tuli varteenotettavana ehdokkaana esiin vasta vuoden 1999 lopulla. Näyttävät puolueiden ehdokasvaalit varmistivat Halosen osakkeita ja voiton tammikuussa 2000.

Seuraavat vaalit ovat siis 2012, kolmen vuoden päästä. Vielä on siis menneen valossa liian aikaista yhtään mitään olettaa tulevan presidentin nimestä. Jos oletetaan historian toistavan itseään, niin Sauli Niinistöllä on huonot kortit. Kärkinimiksi nousseella saman puolueen Alexander Stubbilla ei myöskään ole hyvä jako -- hänen kannatuksensa pahasti haiskahtaa uudelta Kuuskoski-ilmiöltä.

Vielä on liian aikaista kartoitusgalluppejakaan tehdä. Kansalaiset odottelevat ja haistelevat poliittisia tuulia, ja sanovat Niinistöä voivansa äänestää, jos muitakaan ei turuille ja toreille ilmesty.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset