sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Judge Caligula


Näinä päivinä vuonna 41 Roomassa ylimysten ja armeijan johdon välillä kävi kova kuhina. Eilen oli keisari Caligula murhattu, ja käytiin kiivasta valtataistelua. Senaatissa oltiin sitä mieltä, että koko keisarius oli syytä lakkauttaa ja tasavalta tulisi palauttaa. Armeija kuitenkin huudatti Claudiuksesta uuden keisarin, neljännen laatuaan.

Rooman ensimmäisen keisarin Augustuksen jälkeen valtaan tuli "Caprin erakko" Tiberius ja häntä seurasi "vainohullu" Caligula. Seuraajaksi oli luvassa "idiootti" Claudius. Eipä siis ihme, että "kansa" (senaatin ylimykset) halusivat koko keisariudesta eroon. Toisaalta, kuten aina pitää huomauttaa, leimoja lyöneet historioitsijat olivat senaatin ja/tai senaattoreiden palkkalistoilla. Kenraalikunta katsoi paremmaksi kirjoituttaa menestyksistä sotatantereilla.

Nuo Rooman ajat, joista tasavaltaa takaisin halunneet historioitsijat kirjoittivat yhtään kiveä kääntämättä hallitsijoiden ominaisuuksista ja yksityiselämästä ovat elähdyttäneet korkea- ja populaarikulttuuria halki vuosisatojen.

Suetoniuksen tarina Caligulasta keisarina, joka nimitti hevosensa senaattoriksi, lienee kaikille tuttu.

Viimeksi näistä ajoista on suuressa mittakaavassa ammentanut televisiosarja Rooma.

Kaikenlaista muutakin löytyy. 2000 AD -sarjakuvalehdessä 1970-luvun lopulla kerrottiin Judge Caligulan, lyhyemmin Calin valtakaudesta. Suomeksi tarinat julkaistiin Judge Dredd -albumisarjassa vuonna 1993 (Judge Dredd 12 ja 13, Caligulan valtakausi 1-2).

Vääryydellä Mega-City 1:n päätuomariksi noussut Judge Caligula passittaa oikeudenmukaisen Judge Dreddin Titanille ja alkaa hallita 2100-luvun Yhdysvaltain itärannikkoa mielivaltaisesti.

Nimittää kultakalansa apulaispäätuomariksi.

Sarjakuvassa Caligula antaa kapinan vuoksi kaikille kaupungin kansalaisille kuolemantuomion. Kuvan ruudussa hän tajuaa teon historiallisuuden -- "koskaan aikaisemmin ei hallitsija ole tuominnut koko väestöä kuolemaan!" Keisari Caligulahan hukututti itsensä kunniaksi järjestettyjen juhlien päätteeksi vain kaikki napolilaiset.

Ykkössektorilla asuva Aaron A. Aardvark katui suuresti nimenmuutostaan ja haluaan päästä puhelinluettelon ensimmäiseksi. Hän sai kunnian tulla Calin onnittelemaksi ensimmäisenä teloitettuna kansalaisena.

Tietenkin Dredd palaa ja palauttaa kaupungin takaisin valistuneen päätuomarin valtaan.

Tänään 41 senaatti hyväksyi Claudiuksen keisariksi. Muinaisten historioitsijoiden Claudiukseen lyömä vähäjärkisen leima on pesty pois 1900-luvulla löydettyjen uusien lähteiden myötä. Höpsöstä, joka halusi latinalaisiin aakkosiin kolme uutta kirjainta, onkin toisen maailmansodan jälkeen tullut poliota, touretten tai aspergerin syndroomaa jne. uusia tauteja sairastanut väärinymmärretty ihminen. Tai vain huonosti ymmärtäväksi heittäytynyt ovelus: Caligula kun salamurhautti melkoisen joukon mahdollisesti keisariksi pyrkiviä sukulaisiaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset