maanantai 12. tammikuuta 2009

Turskatti! Kapteeni Haddockin haukkumat absolutista dipsomaaniin


[Tänään Kapteeni Haddockin haukkumia Turskatti! hakuteoksesta, kirjaimet a-d. Absolutistista dipsomaaniin]

ABSOLUTISTI (lat.) 1. ehdottoman raitis, ehdottomuuden kannattaja. 2. rajattoman yksinvallan kannattaja. (KR 57:2)

ACTA EST FABULA (lat.) “näytös on loppuun näytelty”. Keisari Augustinuksen viimeiset sanat kuolinvuoteellaan. Useasti myös antiikin ajan teatteriesitykset päätettiin näihin sanoihin. (SM 57:5)

ADVOKAATTI (lat.) Latinan kielestä tuleva asianajajaa tarkoittava sana, usein halventavassa merkityksessä. Advokoiva puolustelee asiaansa verukkeilla. (KR 56:5)

ALIMPAAN MANALAN KELLARIIN MANATTAVA Dante Alighierin (1265-1321) runoelmassa “Jumalainen näytelmä” elämä jatkuu kuoleman jälkeen paratiisissa, kiirastulessa tai helvetissä. Ne on jaettu eri tasoihin. Alimpaan manalan kellariin joutuvat kuolemansa jälkeen suurimmat syntiset. (CK 8:1)

ALPPIAPINA Vuorikiipeilijä. (RP 20:12)

AMEEBA (Amoeba) Valejalkaisiin kuuluva alkueläin. Ameeba syö ravintonsa ympäröimällä sen valejaloillaan. Monet lajit loisivat ihmisessä. (ST 41:11)

ANAKOMBI (kreikk.) mahdoton, teko tai tehtävä, joka on mahdoton ratkaista. Myös olemassaololtaan ristiriitainen. (TK 46:2)

ANAKRONISMI (kreikk.) Väärä ajanmääritys, virhe, joka tehdään mainitsemalla asia tai tapahtuma kuuluvaksi sellaiseen yhteyteen tai oloihin, joiden kanssa se ei ole
yhdenaikainen. Klassinen esimerkki anakronismista on kello antiikin Rooman sotilaan ranteessa amerikkalaisessa elokuvassa. (AT 47:3)

ANALFABEETTI (kreikk.) lukutaidoton tai luku- ja kirjoitustaidoton henkilö. Analfabeetiksi kapteeni Haddock haukkuu myös emiiri Ben Kalish Ezabin poikaa Abdullahia, rasavilliä poikaa, jonka ei vielä tarvitsekaan osata näitä taitoja. (KR 57:2, RP 20:12, SK 43:1, 58:2, AT 9:18, 48:1)

ANALFABEETTIEN KRUUNAAMATON KUNINGAS (RP 52:7)

ANTROPOFAGI (kreikk.) ihmissyöjä. (TT 36:7, SM 49:7)

APASSI Muinoin sotaisa pohjoisamerikkalainen intiaani heimo Yhdysvaltain eteläosissa ja Meksikossa. Apassit elivät 1400-luvulta lähtien pääasiassa Arizonan karuilla vuorilla ja autiomaissa. Metsästäjäkansa ahdisteli naapureitaan pueblointiaaneja ja pohjoiseen työntyviä espanjalaisia. Heimo alistettiin vasta vuonna 1886, osa jatkoi taisteluaan valkoisia vastaan aina 1930-luvulle saakka. Kuuluisin päällikkö oli Geronimo (1829-1909). Apasseiksi kutsuttiin suurkaupunkien huligaaneja. Alkunsa nimitys sai eräästä Pariisin jengistä. (L7 23:2)

APOSTOLIN PARTA Pyhäinjäännös. (AT 22:11)

ARPANOPPA Kuvannollisesti mielivaltaisia päätöksiä tekevä. (SM 16:5)

ATOMIPOMMI Tiedemiesryhmän Yhdysvalloissa 1940-luvulla keksimä joukkotuhoase, jonka tuhovoima perustuu atomin jakaantumisessa vapautuvaan energiaan. Käytettiin toisessa maailmansodassa (1939-1945) Japania vastaan. Atomipommit pudotettiin Hiroshiman ja Nagasagin kaupunkeihin. (TI 58:1, 58:2)

ATSTEEKKI Meksikon asukkaita Amerikan löytämisen ajoilta. Atsteekit asuivat Meksikonlaaksossa 1300-luvulta lähtien, jonne he perustivat nykyisen Meksiko Cityn alueelle Tenochtitlanin kaupungin. 1500-luvulla eurooppalaisten saapuessa atsteekit hallitsivat lähes koko Keski-Amerikkaa. Länsimaissa atsteekit ovat tulleet kuuluisiksi lähinnä mayoilta omaksumastaan uskonnostaan. Espanjalaiset järkyttyivät suuresti myös ihmisuhreja sisältäneistä uskonnollisista tavoista. (KR 37:13)

AUTODIDAKTI (kreikk.) itseoppinut. (SK 55:6, AT 33:3, 48:1, TT 22:3)

AUTOKRAATTI (kreikk.) itsevaltias. (TT 34:12)

BANDIITTI (it.) ryöväri, maantierosvo. (TT 31:11, 36:7)

BARBAARI (kreikk.) alkujaan jokainen, joka ei ollut kreikkalainen tai puhunut kreikkaa. Myöhemmin merkitykseksi on tullut epäjalo, raaka ja julma. Myös sivistymätöntä kutsutaan barbaariksi. (CK 30:7)

BASSIBASUUKIN KUVATUS (RP 7:10, PK 54:3)

BAZZIBASUUKI Laajan, kolmessa eri maanosassa (Aasia, Eurooppa ja Afrikka) sijainneen Ottomaanien valtakunnan järjestyksen valvoja tai armeijan sotilas 1800-luvulla. Ottomaanien valtakunnan pääkaupunki oli Istanbul. Valtakunta hajosi vuonna 1924 Kemal Atatürkin johtamassa vallankumouksessa. Samalla loppui islamilaisessa maailmassa suuresti arvostettu kalifaatti, jonka oli perustettu vuonna 632 Muhammedin kuoltua. Länsi-Euroopassa halveksittiin niitä eurooppalaisia, jotka suostuivat palvelemaan islamilaisten johtamassa armeijassa. Toisaalta bazzibasuukien sotilastaidoissa 1800-luvun aikana ei ole juurikaan kehumista: Turkin ja Venäjän sodassa 1877-1878 sulttaani (ja kalifi) Abdulhamid II (hallitsija 1876-1909) kärsi murskatappion. San Stefanon rauhassa vuonna 1878 ja sitä seuranneessa Berliinin konferenssissa Romania, Serbia ja Montenegro tunnustettiin itsenäisiksi valtioiksi ja Bulgariasta muodostettiin itsenäinen ruhtinaskunta. Bazzibasuukit olivat lisäksi tunnettuja epäjärjestyksesta, kurittomuudesta ja tottelemattomuudesta. Kapteeni Haddock nimitteli Balkanian niemimaalta kotoisin olevia myös Karpaattien bazzibasuukeiksi. Bazzi-bazuki irtoaa Haddockin suusta useissa erilaisissa kirjoitusasuissa. (BAŠŠI-BAZUUKKI KR 38:2, TI 11:3; BASSIBASUUKKI YS 56:2, RP 43:12, TA 38; BAŠŠI-BAZUUKKI SK 47:8, TT 36:8, TI 25:3; BAŠŠIBASUUKKI PK 4:7; BAŠŠI-BAŠUUKKI TK 47:9; BAŠŠIBASUUKKI TT 31:1, CK 10:5; BASSI-BAZUKI SM 16:3; BACHI-BAZUKKI SM 49:7; PLUTOONA BASSIBASUUKKEJA (TA 12)

BBÖÖKH! (TP 16:10)

BRAVO! (TI 2:6)

BRAVOO! (TI 13:12, 14:1)

BRONTOSAURUKSEN SIVUPERSOONA Brontosaurus oli jurakaudella Pohjois-Amerikassa elänyt hirmulisko. Brontosaurus eli jymylisko (Brontosaurus exelcus) oli noin kaksikymmentä metriä pitkä ja 4,6 korkea. Paino noin 90 tonnia. Suuri, täydellinen fossiilinen luuranko on esillä New Yorkin luonnonhistoriallisessa museossa. (TK 3:11)

BYROKRAATTI Virkavaltainen. Byrokraatiksi haukutaan henkilöitä, jotka vaikeuttavat asiakkaidensa toimintaa omaa (virka)asemaa korostavalla, turhalla pedanttisuudella. (SK 59:10, AT 9:18, 33:3, 48:1)

CERCOPITHECHI Kreikkalaisen taruston mukaan varasteleva menninkäinen. Cercopithecit ryöstivät Herakleen (lat. Herkuleen) hänen nukkuessaan. Eräiden tietojen mukaan menninkäiset asuivat Thermopylaessa, toisten Lyydiassa. (SM 49:7)

CROMAGNONILAINEN Cro-Magnon, luola Lounais-Ranskassa, jonka mukaan on nimetty muun muassa kyseisessä luolassa elänyt ihmisrotu. Ruumiinrakenteeltaan cromagnonilaiset olivat tutkijoiden mukaan kookkaita, korkeaotsaisia ja leveänaamaisia. (TI 26:7)

DIPLOMAATTI (kreikk.) Henkilö, jonka tehtävä on vieraassa maassa toimia oman valtionsa pysyvänä tai tilapäisenä edustajana. Diplomaateilla on sijoitusmaassaan useita erityisoikeuksia, muun muassa diplomaattinen koskemattomuus, johon liittyy myös mahdollisuus rikkoa sijoitusmaan lainsäädäntöä ilman seuraamuksia. (TI 26:9)

DIPLOMIÄÄLIÖ Kunniakirjalla palkittu koheltaja. (TT 28:14)

DIPSOMAANI Dipsomania (kreikk.), jaksottais- tai puuskajuoppous. (KR 38:2, TI 26:7)

[Nämä, ja tästä eteenpäin egomaanikosta öykkäriin löytyvät Turskatti! Kapteeni Haddockin haukkumat hakuteoksesta]

4 kommenttia:

Anti-gravity kirjoitti...

Mahtavaa! Minua jäi mietityttämään eräs asia. Muistan selvästi haddockin käyttäneen haukkumiseen huudahdusta "Despootti-debassi". Olisikohan kyseessä sitten jälkeenpäin piirrossarjoihin keksitty haukkuma?

Reijo Valta kirjoitti...

Piirrossarjaan on tehty eri käännös kuin kirjoihin. Käsittääkseni Haddock ei ole ranskaksikaan despootti-alkuista haukkumaa käyttänyt, muita itsevaltiaisiin ja tyranneihin liittyviä sirkusmussoliinoja kylläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäli blogia vielä päivitetään ja siihen voisi liittää toimituksen huomautuksen, brontosaurus ei varsinaisesti ole tieteellinen nimi millekään:

http://en.wikipedia.org/wiki/Apatosaurus

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta. Tiede kehittyy ja edistyy, ja sen mukana puhetavat ja nimitykset muuttuvat. Enpä pitkilleen ole kenenkään jymyliskoista kuullut puhuvan, muutoin kuin vanhahtavaa ilmaisua hakiessaan. 1970-luvulle ja sitä edeltävään aikaan kaikki Haddockin haukkumat ovat jääneet.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset