tiistai 20. lokakuuta 2009

Harakan ja Karumon Pääministeri

"Anneli on semmonen tiimijohtaja" Seppo Kääriäinen kuvaili puolueensa pääministeriä reilut kuusi vuotta sitten. Kovin erilaisen kuvan Timo Harakan ja Antti Karumon käsikirjoittamasta Pääministeri -televisioelokuvasta sai. Ehkä Kääriäinen kuvaili sitä, millainen asema puolueen sisällä Jäätteenmäelle oli ajateltu.

Pääministerista on viime päivinä kirjoitettu ja uutisoitu paljon. Toivottavasti ennakkomainostus toi hyvät katsojaluvut. Mauri Pekkarinen on kuulema loukkaantunut Pertti Koivulan esittämästä hahmosta. Timo Kallille ei ollut hahmoa lainkaan, mutta totesi asioiden menneen silloin niin kuin piti.

Anneli toi vaalivoiton ja Anneli sai mennä.

Ylen uutisissa äidyttiin kehumaan Pääministeriä ainutlaatuiseksi. Pöh! Onhan näitä politiikan taustoja luotaavia ja dramatisoivia tv-ohjelmia Yleisradio tuottanut ja esittänyt pitkät ajat. Ajateltakoon vaikka Eero Silvastin tai Mauno Saaren käsikirjoituksia.

Kiinnostavaa tässä genressä on, että auteuriksi kasvaa nimenomaan käsikirjoittaja. Ohjaaja Jyri Kähösen nimeä ei juurikaan ole julkisuudessa näkynyt.

Kyse lienee esitetyistä poliittisista tulkinnoista. Tekijä vastatkoon. Näin ollen tällaisten ohjelmien kritiikkikin pitää suunnata esitettyihin näkemyksiin, ei taiteelliseen vaikutelmaan.

Pääministerin tapauksessa tulkintojen tekijä lienee suuremmassa määrin Harakka kuin Karumo.

Mannisen ja Jäätteenmäen välisen tiedonvaihdon uskoisin olleen vähemmän dramaattista, jonkinlaisen Kekkosen ajoilta periytyvän "maan tavan", jota ei presidentin vallan pienennyttyä ja varsinkin vuoden 2000 perustuslain tultua voimaan oltu muistettu uudistaa.

Kekkonen lienee halunnut, ettei oppositio ala vääristä asioista peliä. Hänen esikuntansa informoi puolueita ajatuksella, että näihin asioihin viittaaminenkaan ei olisi viisasta. Sille tiellä lähteminen olisi siltojen polttamista, kuten Pääministerissä Jäätteenmäelle omat valistavat.

Aho ei ilmeisesti evästänyt seuraajaansa kansliasta tulevan tiedon luonteesta. Liekö ohjeistanut tehtävään mitenkään, sellainen mielikuva ajan uutispätkistä on jäänyt. Ja muutkin napamiehet nimenomaan jättivät kertomatta käytännöistä tiimijohtajalleen.

Tv-tarina loppuu kesken. Rajauksilla voi antaa voimakkaita vaikutelmia. Ehkä Harakalla on mielessään jatko-osa, jossa toisenlaisin draamankaarin käsitellään samoja hahmoja.

Silvastin ja Saaren dramatisoiduissa poliittisten käännekohtien käsittelyssä oli leimaa antavana kokonaisnäkemys Suomen (poliittisesta) historiasta. Epäilemätta Harakallekin sellainen on kehittymässä ja vuosikymmenen, parin päästä tulemme sen televisiosta näkemään. Ellei aikaisemmin.


(kuva wikipediasta)


Linkkejä arvioihin ja esittelyihin:

* Yle Kotikatsomo: Pääministeri
* Hanna Eskonen. Pääministeri on elokuvassa totta ja tarua. Yle Uutiset 19.10.2009
* Kalli: Pääministeri-elokuva nostaa tunteet pintaan. Yle Oulu 19.10.2009
* Rolf Bamberg. Menestystarina vai kujanjuoksu? Demari 18.10.2009
* Kirsikka Moring. Tv-elokuva Suomen ensimmäisestä naispääministeristä on täsmäosuma. HS.fi 19.10.2009
** Presidentti Halonen katsoo Pääministeri-elokuvan nauhalta. STT/HS.fi 19.10.2009

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset