lauantai 3. lokakuuta 2009

Lappeteläinen, Lapveteläinen, Valta (LLV-sukuseura)


Silloin tällöin saan yhteydenottoja sukuseuraamme ja sen sukututkimukseen liittyen. Kykyni mukaan olen vastannut ja ohjannut ihmisiä sukuseuran omille sivuille. Seuran nimi lyhennettynä on LLV-sukuseura ja sen nettisivut ovat osoitteessa www.llv-sukuseura.fi. Syystä tai toisesta seuran sivuja on hankala hakukoneilla suoraan tavoittaa. Linkin kautta sivuille ainakin pääsee.

* LLV-sukuseura

Tapio Nurmela ja Jaakko Louhio ovat tehneet leikkimielisen eliittimittarin Nomen est omen. Se perustuu netissä oleviin tietokantoihin ja sen avulla voi vaikka oman sukunsa eliittiasteen määritellä.

Muuttujia on kuusi. Ensiksi mittari tarkistaa Väestörekisterikeskuksesta nimenhaltiojoiden määrän. Lappeteläisiä rekisterissä on 960, Lapveteläisiä 336 ja Valtoja 1333. Mitä pienempi suku, niin sitä oletettavammin se kuuluu eliittiin. Kone antaa Lapveteläisille 5 eliittipistettä, muille ei lain.

Seuraavaksi tutkitaan kansanedustajamatrikkeli. Kaksi Valtaa ja yksi Lapveteläinen ovat edustaneet kansaa, eliittipisteitä kertyy kuitenkin epäreilun oloisesti: Valloille 320, Lapveteläisille 635!

Kansallisarkiston Vuosien 1939-45 sodissa kaatuneiden tietokannasta etsitään kaatuneiden määrää. Eliittimittausta kiinnostaa kaatuneiden upseerien määrä. Niitä ei näillä sukunimillä löydy. Ei siis lisäpisteitä.

Vuosien 1640-1852 ylioppilasmatrikkelistakin tiedot tarkistetaan, mutta suomenkielisten talonpoikaissukujen osalta haku harvoin tuottaa eliittipisteitä. Moni opinkäynyt muutti sukunimensä, eikä siis tässä vertailussa taustalleen arvostusta tuo.

Viides vertailupaikka on SKS:n Biografiakeskus. Moniko sukunimellä varustettu on Kansallisbiografian noin yhdeksäntuhannen arvostetut joukkoon päässyt? Näistä kolmesta ei yksikään.

Viimeiseksi eliittimittari vierailee Kuvataidematrikkelissa. Valloista siinä mainitaan yksi, 80 pistettä. Muille ei lisäpisteitä.

Lopputuloksen Nomen est omen -eliittimittari antaa prosentteina. Lappeteläiset ovat puhtaita tallukoita nollallaan, Valloille mittari värähtää kahdeksan kohdalle. Sukuseuran korkeinta eliittiä ovat siis Lapveteläiset 12,8 prosentin tuloksella.

Vertailua tärkeämpää tässä palvelussa on tehdä julkisia tietokantoja tunnetuiksi. Testin tehtyään saa myös suorat linkit kunkin osa-alueen tuloksiin. Niitä tarkastelemalla tieto omasta suvusta tai sukunimestä saattaa kasvaakin.


* Nomen est omen -eliittimittari

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset