maanantai 19. lokakuuta 2009

Paulaharjun Sininen taloEilen Kalevassa oli pikku-uutinen, että Samuli Paulaharjun entinen koti Oulun Tuirassa on myynnissa. Surffasin Etuoveen ja siellähän se oli (Omakotitalo, Oulu, Tuira, Valtatie 42). 1179 neliön vuokratontilla 250 neliön vuonna 1930 rakennettu omakotitalo Valtatiellä. Hintapyyntö 175 000.

Ilmoituksessa rakennusvuosi on väärin. Tarkemmin ilmoitusta tutkien selviää, että 1930 taloa on laajennettu. Rakennusvuosi on vanhempi, 1800-luvun lopulta, Paulaharju perheineen muutti taloon 1919.

Ajattelin käydä iltapäivällä ottamassa muutamia kuvia talosta, mutta muuttopuuhat olivat meneillään. Siksipä kaivelin arkistoja, nämä kuvat ovat pääosin viime maaliskuulta. Viimeinen tältä syksyltä.

Talossa Samuli Paulaharju asui kuolemaansa 1944 saakka. Myös hänen leskensä Jenny (k. 1964) vietti elämänsä loppuun talossa. Vuonna 1972 talosta tuli ravintola, ulkoasu on noilta ajoilta vaikka tarjoilu loppui jo 1984. Ravintolan sisääntulokatos on paikoillaan, vaikka viime vuodet sen alitse on divariin menty.

Kalevan uutiskommentoinnissa muun muassa kapakoitsijaa toivotaan/veikkaillaan uudeksi omistajaksi. Se toiveista realistisin lienee, jos tilan halutaan pysyvän yleisölle avoimena.

Suojeltu rakennuksesta tuli 1989 painostuksen jälkeen. Syyt ovat kulttuurihistorialliset, entistä kansatieteilijäasukasta haluttiin näinkin muistaa.

Pohjois-Pohjanmaan museon vanhan Oulun pienoismallissa Paulaharjun työhuoneen ikkunassa palaa valo. Yömyöhällä kirjoitetaan kirjoittamasta päästyä.
3 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Heti oli kaupaksi mennyt. Nopeat syövät hitaat erikoisasuntomarkkinoilla.

Reijo Valta kirjoitti...

Ilmeisesti ei sitten kauppoja syntynytkään. Uudelleen on Etuovessa talon kaupan.

Reijo Valta kirjoitti...

Sininen talo entistä ehommaksi. Forum24 9.9.2010

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset