torstai 8. lokakuuta 2009

Suomen postinumero 90210


Postinumeroissa on jotakin maagista. Ne ovat virallisia todisteita jonkin alueen statuksesta, vaikka ihan ihmisten tekemiä sopimuksia ne ovat. Kiinteistönvälittäjät ymmärtävät maagisen merkityksen hyvin. Kerrostaloasunto kaupungin XX100-alueella on arvokkaampi kuin muualla, vaikka se muualla oleva olisi itseasiassa lähempänä menoa ja meininkiä.

Yhdysvaltalainen teinitv-sarja Beverly Hills, 90210 antoi erityisen karman ympäri maailman otsikkonsa postinumerolle. Statusarvo numerolla on ollut ennen sarjaakin, ei sitä muutoin nimeen olisi valittu.

Viime vuonna 1990-2000 tehty teinidraama sai jatkoa uusin teinein nimellä 90210.

Postinumerot otettiin Suomessa virallisesti käyttöön vuoden 1973 alusta. Kansalaisia uuteen käytäntöön totuttava kokeilu alkoi kaksi vuotta aiemmin. Sitä ennen postin piti osata perille paikkakunnan nimen mukaan.

Suomen postinumero 90210 sattui Ouluun. Viime vuodet sen vaikutuspiiriin on kuulunut vain yksi katu, Peltolantie. Postinumerohaku '90210' antaa seuraavan tuloksen:

Hakusana: 90210, löytyi 2 kpl.
Kadunnimi Toimipaikka Kunta
Peltolantie 90210 OULU Oulu
Poste restante 90210 OULU Oulu

Käytännössä 90210 on ollut vain Peltolantiellä olevan Oulun yliopistollisen sairaalan Psykiatrian klinikan käytössä.

Itella on muuttamassa Oulun postinumerointia. Muutoksen yhteydessä 90210 jää kokonaan pois käytöstä. Itella olisi halunnut muutokset voimaan jo kuluvan lokakuun alusta, mutta asia on tullut vasta kaupungin lautakuntakäsittelyyn, joten muutos venynee ensivuoden helmikuun alkuun, arvellaan.

Numeroilla on magiansa ja taloudelliset merkityksensä. Ei niitä voi noin vain kunnallispoliitikkoja kuulematta muuttaa. Joku grynderi saattaa satojatuhansia menettää tuosta vaan.


* Postinumeroluettelo
* Nelosen 90210 -sivu
* Tiesitkö, että Beverly Hills 90210 -tähti Shannen Doherty näytteli Jenny Wilderia Pieni talo Preerialla -sarjassa? YLE TV2 esittää ensimmäisen jakson, jossa Doherty on mukana 15. lokakuuta 2009 klo 16:10.

2 kommenttia:

kahil77 kirjoitti...

Hyppäsinköhän lehtiuutisessa jokusen rivin yli, vai mainittiinkohan Kalevan uutisessa aiheesta, että numero on psykiatrianklinikan käytössä? Itse ihmettelin suunnattomasti, että moinen aihe ylitti uutiskynnyksen.. :)

Reijo Valta kirjoitti...

Oli se Kalevassa mainittu. Tosin jutussa puhutaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisesta sairaalasta. Se kai virallisempi nimi paikalle nykyisin.

Onhan tämä tärkeä uutinen ;)

Saattaa hyvinkin tietovisakisoissa eteen tulla.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset