maanantai 5. lokakuuta 2009

Tytti Heikkisen Läski XL


Tytti Heikkisen uudessa kokoelmassa Varjot astronauteista (Kirja kerrallaan, 2009) puhujana, tai pikemminkin nettikirjoittelijana, on pitkin matkaa nimimerkki "Läski XL". Tämä neito aloittaa turinointinsa otsakkeen 'Ryhävalaan tasoa' alta.

Vittu oon läski vaikka muut on laihoja. Oon kyl lyhytki,oonko läski vai lyhyt ? Nokyl mä oon nii hirvee läski ettei mitn järkee...

Jo nimimerkki johdatti ajatukset naisten vaatekokoihin. Plaza.fi:ssä lokakuun 11. 2006 on arveltu, että

Vaatekoot ihan pimeitä! Olin ennen 38-kokoinen nainen, nyt olen ilmeisesti 40 joka on entinen 38. Zarasta joudun ottamaan L tai XL kokoisia

Minkä kokoinen Heikkisen nettikirjoittelija on, jos hän määrittelee itsensä XL:ksi?

Roomalaisena numerona XL on neljäkymmentä. Naisten vaatekokona XL ei kuitenkaan vastaa neljääkymmentä, vaan vastine on pikemminkin 42. Näissä läskeysasioissa XL on siis 42, jos vaatekoolla tätä asiaa pystyy ylipäätään mittaamaan.

Kauppojen mukaan myydyimmät vaatekoot ovat 38-42. Vaateteollisuuden tarpeisiin suomalainen nainen määriteltiin viimeksi vuosituhannen vaihteessa. Noin 1500 15–84-vuotiasta mitattiin 81 eri paikasta. Tulosten mukaan keskiverto on 164,5 senttiä pitkä ja käyttää vaatekokoa 40. Kaupan tarjottujen asusteiden vaatekokoja hieman muutettiin keskivertomittausten perusteella, mihin plaza.fin keskustelija viitannee.

42 on siis vaateteollisuuden mukaan keskivertoa vaatekoon suurempi. Ei varmaankaan läskiksi nimiteltävä? Sitä paitsi, jos vaateteollisuuden antamia prosentteja kokojakaumasta laskee, niin koko 40 tai pienempi on 49,6 prosentilla naisista. Mediaani asettuu siis juuri koon 42 kohdalle.

Läski XL taitaa tämän aavistaa. Että laskelmissa jujutetaan. Hänellä on oma kaavansa, jolla voi laskea miehen vehkeen ennustepituuden:


Standardisoimisliitto on vuonna 2005 määritellyt myös kirjainkoot uusiksi. Sekä miehillä että naisilla ne määräytyvät vain ja ainoastaan rinnanympäryksen mukaan. L on naisille, joiden rinnanympärys on 98-106 senttiä (SFS-EN 13402-3). Miesten koko on isompi, 102-110 senttiä. XL siis naisille, joiden rinnanympärys on yli 107, mutta alle 119.

Naisten kirjainkoot: XXS (rinnanympärys 66-74), XS (74-82), S (82-90), M (90-98), L (98-106), XL (107-119), XXL (119-131) ja 3XL- (131- ). (finatex)

Ajelehtelusta Heikkisen kokoelmassa on laajemminkin kyse. Silti kokonaisuus on yllättävän ehyt ja tasapainoinen - jos sellaista termiä tässä yhteydessä voi käyttää.* Naisten vaatetuksen mittataulukko (96 s., sisältää tiedot kaikista 81 mittauksesta)
* Tytti Heikkinen: Varjot astronauteista (poEsia)

2 kommenttia:

Eleanor Vatsa kirjoitti...

Olin jo tovin odotellut, että joku arvostelisi tai muuten kirjoittaisi Heikkisen toisesta kokoelmasta. Tämä on aika mielenkiintoinen näkökulma!

Täytyy huomauttaa, että aika moni suomalainen nainen on päärynävartaloisena kahta kokoa. Rinnanympäryksen mittaaminen ei vielä kerro onko lantio sitä ryhävalaan tasoa.

Reijo Valta kirjoitti...

Monenmuotoisia, monenkokoisia ja monenlaisia on ihmisissä. Ja niin pitääkin olla. Tieten vaateteollisuus toivoisi, että vaatetettavia olisi mahdollisimman harvanlaisia...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset