perjantai 9. heinäkuuta 2010

Kenkäveron kenkärajat



Mikkelin Kenkäveronniemessä on ollut pappila 1400-luvulta lähtien. Virka-asuntoedun verottamisen myötä monet papit luopuivat työn puolesta saatavasta asunnosta, niin Mikkelin maaseurakunnassakin vuonna 1968. Sittemmin Vanhasta pappilasta on tullut matkailukohde ravintoloineen ja käsityöläisten ja Marttojen myynti- ja neuvontapisteineen.

Kenkäverolla on hyvin erikoinen nimi. Alueen opasteet tarjoavat selitykseksi, että paikassa olisi laitettu kengät jalkaan matkalla jumalanpalvelukseen. Kenkien kulutus l. verotus olisi alkanut tältä paikalta.

Selitys ei tunnu uskottavalta, koska vanhempina aikoina niemi on ollut saari. Miksi olisi poikettu pappilan saaressa tällaisessa toimituksessa? Kirkkovaatteiden ja -kenkien vaihtopaikkoja toki tunnetaan monilta paikkakunnilta.

Eeva Maria Närhen mukaan keskeisempi sana on kuin onkin vero. Muinaisruotsin kenkä- ja kinkeriverosanat ovat samaa juurta, suomeen on jälkimmäinen on selkeämpänä juurtunut paremmin (ks. internetix). Kyse oli siis piispalle maksetuista veroista.

Kenkä-nimestä saa monenlaista hauskaa väännettyä. Kuten kukkivia kenkärajoja.

jatkuu


* Mikkelin maaseurakunnan pappilat. Internetixin oppimateriaalit.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset