tiistai 13. heinäkuuta 2010

Zalaegerszegin aukioYstävyyskaupunkitoiminta oli aikoinaan suosittua. Useimmilla suomalaisilla kaupungeilla on useampiakin, pääasiassa Euroopasta. Varkauden kaupungilla on kahdeksan ystävyyskaupunkia, kaksi niistä Zalaegerszeg Unkarista ja Rüsselsheim Saksasta ovat saaneet nimeään kantavat aukiot Varkauden Kauppakadun varrelle.

Aukiot ovat olleetkin mukavaksi koettu tapa muistaa kaukaisia kaupunkiystäviä. Esimerkiksi Jyväskylässä on Jaroslavlin aukio.

Ystävyyskaupunkiajatuksessa oli keskeistä oli nykysananparrella sanoen verkostoituminen ja kontaktien luominen. Suosituinta se oli 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin kaupunkien eri järjestöt oppilaskuntia ja ammattiosastoja myöten loivat suhteita. Tuolloin ystävyys laajeni myös Pohjoismaita laajemmalle. Varkaudesta Unkariin 1977 ja (Länsi-)Saksaan 1979.

Sittemmin kiinnostus on laantunut. Paitsi Kiinassa. Suomalaiset kaupungit ovat saaneet ystäviä Aasian jättiläisestä, Varkauskin vuonna 2004 Lu'anista. Tampere solmi ystävyyskaupunkisuhteet Guangzhoun kanssa 2008 ja Lahti Deyangin kanssa 2000, muutamia mainitakseni.

Zalaegerszegissa on vastavuoroisesti Varkaus-aukio.


* Varkauden ystävyyskaupungit. Varkauden kaupunki.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset