sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Lapsuuden aarresaaria


Yle Radio Suomi esittää kesällä Jukka Kuosmasen toimittamaa Aarresaarelta Hömpstadiin -sarjaa, jossa keskustellaan kulttuuripersoonien kanssa lasten- ja nuortenkirjaklassikoista. Sarjan avasi Kari Hotakainen Tarzaneilla. Ohjelmaa esitetään sunnuntaisin kahden jälkeen, podcastina kaikki jaksot voi kuunnella vaikka heti.

Kaikki valitut kymmenen teosta ovat ehdottomia klassikoita. Blyton, London, Verne, Burrougs sekä Tarzaneilla ja Mars-kirjoilla mukana. Tähtitieteilijä Esko Valtaoja äityy jopa selittämään, miten Mars-tarinat o(lisi)vat todellisuudessa mahdollisia.

Kotimaisista mukana ovat Simo Penttilän Punavyö, Aapelin Koko kaupungin Vinski ja Outsiderin Pekka Lippos-seikkailu Ben Huronin testamentti.

Sarjakuvaharrastajaa ilahduttaa, että kymmenikköön on mahtunut kaksi sarjakuvaa. Tintin valinta ei yllätä, Juba Tuomolan kanssa keskustellaan lähinnä Auringon temppelistä.

Toinen sarjakuvavalinta on Hugo Prattin Corto Maltese. 1970-luvulla sarja tuli tutuksi Nonstopista, mieleen jäivät lukuisat lukijakirjeet joissa pyydettiin ja vaadittiin Maltesen vaihtamista johonkin toiseen. Isänmaaton kapteeni voitti myös äänestyksen, jossa kysyttiin lehden epämieluisinta sarjakuvaa.

Soile Kaukoranta sinnikkäästi jatkoi kuitenkin Corto Maltesen julkaisemista. Sittemmin albumeina julkaistut seikkailut ovat saaneet vankkumattoman suosion.

Radiosarjassa Maltesesta keskustelee kirjailija Joel Haahtela. Käsittelyn pohjana on Corto Maltese Etelämerellä -albumi.


* Aarresaarelta Hömpstadiin. Yle Radio Suomi.
* Aarresaarelta Hömpstadiin. Yle areena

2 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Olihan ne Cortot muihin Nonstopin sarjoihin verrattuna... no, sanokaamme erilaisia. Vaikka ruutujako oli vielä suhteellisen perinteistä Prattilla vielä tuolloin. Jotenkin ne tarinat alkoi myöhemmin mennä aina vain enemmän huuhaaksi, ja piirrostyyli loittoni sekin aika kauas 1970-luvun ranskalais-belgialaisesta lastensarjakuvasta, jos sitä nyt mittatikkuna tässä käyttää.

Reijo Valta kirjoitti...

Täytyy myöntää, että alle kymmenvuotias hieman hitaammin Corto Malteselle lämpeni.

Sen verran pitää tarkentaa, että toimittaja oli valikoinut haastateltavat ja he olivat itse käsiteltävää kirjaa ehdottaa. Hotakainen oli pyytänyt Kuosmasta valitsemaan hänelle luettavan, koska häneltä nuoruuden lukukausi oli muissa touhuissa mennyt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset