tiistai 20. heinäkuuta 2010

Street-runouden imperatiiveista


Aleksis Salusjärvi kirjoitti kesäkuun alussa street-runouden manifestin. Maria Pääjärvi välittömästi sen jälkeen tarkasteli street-runouden yhteyksiä beat-runouteen.

Pääasiallisena tarkastelun kohteena kirjoittajilla on ollut STOP-liikennemerkki, ajokaistaan maalattuna.

Viiden, kuuden viikon ajan olen tarkkaillut Iisalmen ja Mikkelin välisen Valtatie 5:n maalauksia. Suomalaisilla valtaväylillä ei STOP-merkkiä tiehen maalattuna tapaa.

Tapa on maailmalla yleisempi. Savolaisella tiellä yleisin maalaus on "80", jolla viitataan Suomessa käytössä olevaan ajoneuvoliikenteen yleisnopeuteen.

"STOP" street-poetiikan ytimenä on universaali vaihtelujen kohde. POTS synnyttää yhteyden beat-kirjallisuuteen. Muut variaatiot muita yhteyksiä.

"80" muuttuu tienkäyttäjien (ajo)linjausten mukaan. Toisaalla on luettavissa pelkkä nolla, toisaalla, tosin paljon harvinaisemmin, pelkkä kahdeksan. Merkin tulkitsijoiden renkaiden suuntaaminen ajokaistalla on monesti muuttanut alkuperäisen maalauksen muotoon "30". Myös muodot "31" ja "3(" on havaittu.

Autoilijoiden muokkaamat "0", "30" ja "31" voidaan käsittää ironisina tulkintoina liikennenormin, lain ja järjestysvallan ehdottomana pitämästä "80". Keskivertoa paremmatkin yksityisautoilijat joutuvat matelemaan.

Poliisin kameravalvonta pitää huolen, että "80" yli menevät ajonopeuspoikkeamat tulevat karsituksi pois liikenteestä. Laki sallii jonkinasteiset poikkeamat alaspäin esimerkiksi huonon kelin vuoksi, mutta autoilijoiden keskinäinen normi, ns. kadun laki, ei salli pieniäkään alinopeuksia.

"80" vaikuttaa ehdottomammalta kuin "STOP". Seis-komentoa toteuttaessaan kuljettaja voi valita jarrutusmatkansa ja seisahduksen pituuden. "80" määrittää liikesuunnan ja kulkunopeuden täsmällisesti ilman kuljettajan harkintaa.

Street-runous on saanut huomiota populaarikulttuurissakin, tosin dyslektisessa ja rikotussa muodossa. Homer Simpsonin tekemä (The Simpsons Movie, 2007) SOP-kyltti (kuvassa) tehoaa rekkakuskeihin kuten "STOP".

Korkeamman kulttuurin puolelta 88arc88 esittelee street-runouden virittymistä visuaaliksi runoudeksi teoksessaan The Road Rises.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset