sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Ivan Turgenev: JoulutarinaIvan Turgenevin (1818-1883) kirjoittama lyhyt joulutarina pulpahti jostakin esille suomalaiseen sanomalehdistöön jouluksi 1888. Teemaltaan se sopi joulunvieton lopetteluun, turkulainen Aura julkaisi novellin ensin Nuutin päivänä 13. tammikuuta 1889, ja pikauusintana kahden päivän kuluttua. Reilun viikon päästä myös sortavalalainen Laatokka tarttui tarinaan.

Olkoon juttu nyt ensimmäisenä adventtina etukäteismuistutus.

Joulutarina. Ivan Turgenjev on kirjoittanut seuraavan pienen joulutarinan: Kaksi tai kolme päivää ennen joulua piti Jumala pidot sinisessä palatsissaan. Kaikki hyveet olivat sinne kutsutut, mutta ainoastaan nais-hyveet. Ei yhtään miestä, ainoastaan naisia. Siellä nähtiin paljon hyveitä yhdessä, suuria ja pieniä. Pienet olivat miellyttävämmät ja somemmat kuin suuret, mutta kaikki näyttivät olevan hyvin tuttuja ja ystävällisiä keskenään. Mutta äkkiä näki Jumala kaksi kaunista naista, jotka eivät toisiansa tunteneet. Jumala vei heidät toistensa luokse ja esitti. — »Hyväntekeväisyys» sanoi hän katsoen toiseen. — »Kiitollisuus», jatkoi hän, osoittaen toista. Molemmat hyveet kummastuivat suuresti. Maailman luomisesta saakka kohtasivat he toisensa ensi kerran.

Aura no 3 13.1.1889.


Lisää vanhoissa suomalaisissa sanomalehdissä julkaistuja joulutarinoita linkin takana.Kerrottakoon myös, että Jatkokertomuksissa on nyt kokonaisuudessaan luettavissa Arthur Conan Doylen Cloomber Hallin salaisuus.

Tarjolla on myös Anatole Francen lyhyitä tarinoita: Adrienne Buquet, Ihmisen erehdykset, Jean Marteau, Kymen laulaja ja Maalla.

Lisäksi luettavissa on Selma Lagerlöfin Veljekset. Aikaisemmin tässä blogissa on julkaistu Lagerlöfin joulun tapahtumia sivuava tarina Viisaitten miesten kaivo, jonka lukijalle pitää antaa ennakkovaroitus rasistisista asenteista.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset