Gangesin rannalla. Näyttelyn avauskuva. |
Oulun taidemuseolla on esillä Martti Anttilan (s. 1954) valokuvanäyttely Pyhiinvaeltajan päiväkirja. Oululainen Anttila on pitkään ollut Intian ja itämaisen filosofian ystävä, ensimmäisen kerran hän patikoi maassa jo vuonna 1972.
Jopa vuosikausia kestäneet matkat jalan ja vaatimattomissa oloissa näyttivät Anttilalle kaikenlaista kiinnostavaa, ja ajatus sen dokumentoimisesta valokuviin heräsi.
Anttila opetteli tekniikkaa ja tuli perustaneeksi vuonna 1981 ensimmäisen Helsingin ulkopuolisen yksityisen valokuvagallerian Oulun Rantakadulle, Rantagallerian.
Ensimmäisen kuvausretken Intiaan ja Sri Lankalle Anttila teki 1986. Noitakin kuvia on nyt esillä.
Valokuvista välittyy lämmin suhde maahan ja levollinen läsnäolo. Intian pyhät joet, niiden varsilla pyhiinvaeltavat ja elävät kohtaavat heitä kunnioittavan kuvaajan.
Joidenkin kuvien taustaa on selvennetty kertomalla niihin liittyvä tarina. Kapeiden teiden risteyksestä kulman takaa kurkistava lehmä on vähän aikaisemmin varastunut rypäleitä katukauppiaalta. Kauppias oli rynnännyt varkaan perään ja saanut pelastettua vain osan saaliista. Anttila arvelee hänen menettäneen päiväansionsa. Kuvan kohteeksi ei kuitenkaan valikoitunut pettyneen kauppiaan kasvot vaan ilkikurisen eläimen.
Näyttely päättyy kuviin Narmadajoen laaksosta. Näitä kuvia säestää ääninauhalta pyhiinvaeltajien hengellinen resitointi. Narmada on yksi Intian pyhistä joista, muttei niin pyhä ettei sitä voisi valjastaa energian tuotantoon. Kuvatut kylät peittyvät suunnitelmien toteutuessa veden alle ja asukkaat joutuvat muuttamaan toisaalle.
Martti Anttilan kuvia ei ole otettu kiireessä. Kohteiden kanssa on otettu kontaktia, juteltu ja joissakin tapauksissa kuvattava on suunnitellut millainen valokuvasta tulisi. Anttila on antanut kuvattaville aikaa ja tilaa.
Koko näyttelyn ajallinen perspektiivi ansaitsee kunnioituksen. Ajatuksesta näyttelyyn on kulunut vuosikymmeniä, ensin on oppipoikana opeteltu taito, luotu kotikaupunkiin edellytykset valokuvataiteen olemassaololle ja sitten on lähdetty pitkille kuvaamaan. Ei mikään länsimainen pikavisiitti, tämä.
Oulun taidemuseo on tuottanut Pyhiinvaeltajan päiväkirja yhteistyössä Helinä Rautavaaran museon kanssa. Se on esillä Oulun taidemuseossa 2.1.2011 saakka, jonka jälkeen Helinä Rautavaaran museossa 24.3.-7.8.2011.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti