keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Rummuttaja Puntarissa


Alkuviikosta on lanseerattu kaksi uutta kulttuuriportaalia. Yleisradio kertoi uudesta Puntarista, johon yhtiön monien eri toimitusten tuottamat kulttuurijutut tullaan kokoamaan. Oulussa kulttuuriasiankeskus kertoi Rummuttajasta, joka kokoaa Oulun seudun kulttuuri-instituutioiden ja tapahtumien tiedotuksen yhteen.

Molemmissa siis ideana on toimia yhden luukun periaatteella, tarjota yhdestä osoitteesta kaikki alaan liittyvä.

Ylen Puntari on heti sisällöltään runsas. Elokuvat on nostettu etusivulla ylimmäksi, ehkä tässä tapahtunee vaihtelua kulloisenkin kysynnän mukaan. Rummutuksessa ollaan vielä käynnistysvaiheessa, tiedot Oulun taidenäyttelyistä ovat tarjolla, muutoin tietoa tai uutisia on vielä niukalti. Anti laajennee eri laitosten ja organisaatioiden vastuuhenkilöiden ottautuessa ilmoittamaan tapahtumistaan.

Molemmat portaalit luottavat nettisivustojen laatimisen nykyiseen perusajatukseen: käyttäjille on tarjottava paljon erilaisia reittejä sisältöihin. On sivupalkkia ja hakemistoa, hierarkinen rakenne on piilotettu taustalle ja erilaisiin lähestymisapoihin tottuneille ihmisille on kullekin tarjolla omat tutut keinonsa. Ketään ei haluta karkoittaa sivuilta sillä, että pitäisi opetella uusi logiikka selata sivuja.

Puntarin käyttöä helpottaa yhteinen yleisilme koko yhtiön uutissivustojen kanssa, Rummuttajassa on jotain samaa Kulttuuritalo Valveen sivujen kanssa.

En tiedä onko portaaleille enää tarvetta tässä maailmassa. Sosiaalinen media (lue Facebook) hoitaa tapahtumatiedotusta mallikkaasti, mutta se kyllä edellyttää oikeiden ihmisten tuntemista (tai ainakin facebookkaveruutta) ja erilaisiin ryhmiin liittymistä. Ja onhan Kalevallakin oma tapahtumakalenterinsa.

Lopulta Rummuttaja nousee tai kaatuu sen mukaan, miten sinne innostutaan tapahtumista ja uutisista ilmoittamaan.

Yleisredion kulttuuripalveluihin monilla on jo omat lähestymistapansa, suosikkeja katsotaan ja kuunnellaan. Netti poistaa monien ohjelmien osalta aikarajoitteet, tekee seuraamisen vapaammaksi. Mutta tämähän tapahtui jo Areenan perustamisen aikoihin.

Puntarin pontimena on halu muistuttaa, että "Yleisradiossa on Suomen suurin kulttuuritoimitus, kun laskemme yhteen kaikki televisio- ja radio-ohjelmamme, nettisivustomme ja mobiilipalvelut." Totta.

"On aika kääntää kulttuurin tekemisessä uusi sivu. Julkaisemme toimittajiemme tekemiä kritiikkejä myös täällä netissä. Palvelun nimi on Puntari", jatkaa kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen. Ehkä monien ansioikkaiden toimittajien ja kriitikkojen työ on ymmärretty liikaa valistukseksi ja tiedotukseksi, koska Yleisradio ei julkaise sanoma- tai aikakauslehteä?

Ainakaan vielä Puntarissa ei ole ollut uutista Rummuttajasta.


* Puntari
* Rummuttaja

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Rummuttajasta ja Puntarista kirjoitetaan myös Suomen Kuvalehden Kohtaamisia -blogissa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset