tiistai 2. marraskuuta 2010

Kaksi uutta Freud-suomennosta

Kirjasyksy on tuonut kaksi uutta Sigmund Freud-suomennosta. Moreenin klassikoissa on ilmestynyt Joukkopsykologia ja egoanalyysi (Massenpsychologie und Ich-Analyse, 1921) ja Nastamuumiolta Kokaiinista (Über Coca, 1884-87). Molemmat teokset on suomentanut Markus Lång.

Freudilla ei ole Suomessa vakiintunutta kustantajaa. Kotikirjastonhoitajana olen saanut tehtäväksi hankkia uudet ilmestyvät teokset, ja niitä onkin saanut viimeisen vuosikymmenen aikana monen eri kustantajan valikoimista ostaa.

Unien tulkinnan uusintapainos (2001) ilmestyi Loistopokkarina, Murhe ja melankolia (2005) Vastapainolta, Arkielämämme psykopatologian uusintapainos (2005) Otavalta ja Tapauskertomukset (2006) Teokselta. Nyt joukkoon saatiin siis kaksi uutta kustantajaa.

Moreeni kustantajanimenä on uusi tuttavuus. Sen taustalta paljastuu aikaisemmin Multikustannuksena tunnettu toimija. Nastamuumio on puolestaan pitkän linjan pienkustantaja, jonka katalogi sisältää mustaa huumoria ja monenlaisia erikoisuuksia. Freudin Kokaiinista sopii hyvin kustannuspolitiikkaan.

Kokaiinista ja Joukkopsykologia ja egoanalyysi ovat molemmat kiistanalaisia teoksia, ja niitä edelleenkin käytetään keskusteluissa. Nykyisin lähinnä lyömäaseena Freudia ja hänen teorioitaan vastaan.

Kokaiinista teoksessa on Albrecht Hirschmüllerin jälkisanat. Hänkin opiskelijana oli ihmetellyt ja ihastellut Freudia, joka oli itsekin kokeillut kokaiinia ja suositellut sitä ylisanoin hoitokeinoksi alakuloisuuteen, mahavaivoihin, heikkoudentiloihin, päänsärkyyn ja erityisesti morfiinivieroitukseen. Paikallispuudutusaineenakin sitä käytettiin ja Freud seurasi kokemuksia innostuneena.

Freudin seitsemän kirjoitusta ja muutamat kirjeet vuosilta 1884-87 kuitenkin osoittavat, että tapaus vertautuu myöhempiin korvaushoitoajatuksiin (LSD, Subutex). Hänen omat kokeilunsa päättyvät lyhyeen (avioliiton solmimiseen) ja 1887 Freud ottaa aineeseen jyrkemmän kannan, eikä pitänyt sitä enää täysin vaarattomana. Vertailun vuoksi mainittakoon Långin kokoamasta aikajanasta, että kokaiini poistettiin Coca-Colasta vuonna 1906.

Joukkopsykologiassa on tarkoitus avata yksilön analyysiä koko yhteiskuntaa koskevaksi, siis yhteiskunnan mekanismeja selventäväksi joukkosielun analyysiksi. Teos oli kuitenkin vain välivaihe Freudin kehittelyissä, hänen reaktionsa ensimmäiseen maailmansotaan.

Sosiaalipsykologian klassikko teos joka tapauksessa on, vaikkakin monin osin sisällöltään vanhentunut. Esipuheen kirjoittanut psykoanalyytikko Esa Roos pitää teoksen arvona sitä, että se sai monet antropologit, sosiaalipsykologit ja analyytikotkin kiinnostumaan yhteiskunnasta. Jonkinlainen alkusysäys siis.

Kotikirjastonhoitaja käsiteltyään teokset siirtää ne nyt uutuushyllyyn käyttäjän yöpöydälle.

* Sigmund Freud: Kokaiinista
* Sigmund Freud: Joukkopsykologia ja egoanalyysi

5 kommenttia:

Juha Vuorinen kirjoitti...

Kustantajan vakiintumattomuus on jatkunut tänä vuonna myös Tutkijaliiton julkaisemalla Maallikkoanalyysin kysymyksellä.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos vinkistä, tottapa tosiaan on myösMaallikkoanalyysin kysymys. Keskusteluja puolueettoman kanssa on tänä vuonna ilmestynyt. Senkin suomentaja on Markus Lång.

Laitetaan hankintaan.

M. Lång kirjoitti...

Lähiaikoina on tulossa vielä neljäs Freud-suomennos neljänneltä kustantajalta: Erään toivekuvitelman tulevaisuus.

Reijo Valta kirjoitti...

Mielenkiintoista! Laitataan hankintaan tämäkin.

Reijo Valta kirjoitti...

Syksyltä vielä yksi Freud-kustannusuutinen: Gummerus on ottanut uusintapainoksen Unien tulkinnasta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset