keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Kolmen rivin novelleja Félix Fénéonin hengessä

Tampereen poliisi kaipaa muutamaa mustiin pukeutunutta miestä, jotka liekittelivät ravintolan keittiössä Hämeenkadulla. Kolme kuoli, vielä useampi kärisi savussa.


Kävelysillat ovat varmaankin jalankulkijoista mukavia, pohti pakettiauton kuljettaja Helsingissä. Pääsee kätevästi vilkkaiden teiden ylitse, jatkoi hän ajatustaan kun silta romahti auton päälle.


Viime maaliskuussa Raahessa konsertoinut tangokuningas Jari Sillanpää havaitsi, että pikkukaupungissa tuulee navakasti. Koska hänen kotipaikallaan Vihdissä ei tuullut edes pienvoimalan tarpeiksi, nousee nyt Raaheen Sillanpäälle 1,5 megawatin tuulivoimala.


Porissa viime viikolla vieraillut viestintäministeri Suvi Lindén kauhisteli toimittajien ammattitaidon puutetta. Lehteen oli painettu sellaistakin, jota ministeri ei ollut virallisessa haastattelussa sanonut. Lindén harkitsee kantelua Julkisen sanan neuvostoon tuosta kelvottomasta.


Kempeleessä tykätään asfalttiteistä niin paljon, ettei niiden rakentaja Lemminkäiseltä haeta Korkeimman hallinto-oikeuden vahvistamia kilpailunrajoituslain mukaisia vahingonkorvauksia. Asfalttia olla pitää, tuumitaan kunnanhallituksessa, hintaan mihin tahansa.


Oulun Niittyaroon kokoontui koko joukko poliisipartioita ihastelemaan kymmenvuotiaan koululaisen jääkiekkoharjoituksia. Poliisit tulivat paikalle, koska naapuri katsoi ettei ole hänen asiansa puuttua toisten penskojen tekemisiin. Nassikka läimi niin kovaa, että tuntui kuin luodit olisivat viuhuneet, kehui naapuri poliisin välityksellä.


Oulun Kaakkurin, Perävainion, Kiviniemen, Metsokankaan ja Pikkaralan kaupunginosiin on odotettavissa vauvabuumi yhdeksän kuukauden kuluttua. Kaupunginosista oli eilen sähköt poikki kymmenen minuutin ajan 7 938:sta kotitaloudesta.


Sosiaali- ja terveysalan valvontaviranomaiset ovat kehottaneet juomavalmistaja Hartwallia lopettamaan lonkoromainonnan, jossa käytetään sanoja flirtti, taikavoimat ja villieläimet. Hartwallin mukaan kampanja päättyi jo heinäkuussa.


Moni kipeä on myös köyhä, todetaan uudessa Maailman terveysjärjestön tutkimuksessa. Järjestön pääjohtaja on huolissaan, koska nykyisin sairaus köyhdyttää, eikä pelkästään päinvastoin niin kuin ennen.


Sunnuntaiaamuna eräällä oululaisella oli tulipalokiire lentokentälle. Koska oma auto oli huollossa ja taksia ei kuulunut, otti kiireinen naapurin 50 000 euron arvoisen menopelin alleen. Luulisi vauhtia irtoavan, ajatteli kiireinen. Poliisi löysi auton tulessa lentokentän viereiseltä soramontulta.

2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Esittämäsi perusteella Fénéon vaikuttaa sangen mielenkiintoiselta taiteilijalta, nopealla nettikatsauksella en itselleni uudesta tuttavuudesta paljoa löytänyt.

Reijo Valta kirjoitti...

Fénéon (1861-1944) oli pariisilaisen Le Matin lehden toimittajia, vuodesta 1906 lähtien hän kirjoitteli palstan päitä täyteen mustaa huumoria sisältävillä kolmirivisillään.

Vähemmän tunnetuksi on kyllä Félix jäänyt, johtuneeko ei-englannin kielisyydestä. Samaan tapaan toiminut amerikkalainen Ambrose Bierce on hyvinkin tuttu.

Vakio-otsakkeena Fénéonilla oli "Nouvelles en trois ligne", vitsinä tässä se, että nouvelles kääntyy sekä uutiseksi että novelliksi. Jututkin molempia olivat.

Kehittynyt yksityisyyden suoja estää kirjoittamasta samalla tarkkuudella kuin Fénéon aikanaan teki.

Saattaisi piankin päästä Julkisen sanan neuvostoon tällaisilla:

Kahdeksankymmenvuotias rouva Saout Finistérestä alkoi pelätä, että kuolema on hänet unohtanut. Kun tytär oli ulkona, veti rouva itsensä hirteen.

Englanniksi on saatavilla Luc Santen kokooma "Novels in Three Lines" (New York review books 2007).

Näkyypä Félix Fénéon poismenostaan huolimatta tviittaavan vanhaa materiaaliaan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset