keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Kiitäjät ja käet


Suomenkielinen Wikipedia kasvaa ja kehittyy. Toissapäivänä vapaaseen tietosanakirjaan luotiin 260 000. artikkeli, aiheeltaan Guayananerakkokolibri. Lyhyessä esittelyssä kerrotaan kolibrien kuuluvan kiitäjälintuihin, ja edelleen klikkailemalla selviää, että aina kotimainen kiitäjä on tervapääsky. Elinvoimaisia lintuja molemmat, guayananerakkokolibri ja tervapääsky.

Tieto lisää ihmetystä. Sarjakuvamaailma on opettanut kiitäjien olevan aivan toisenlaisia lintuja. Sellainen maantiekiitäjä (roadrunner) tulee mieleen, joita Kelju K. Kojootti jatkuvasti huonolla onnella yrittää metsästää.

Tiedonjanon voi tyydyttää. Chuck Jonesin vuonna 1948 Warner Brothersille luoman Wile E. Coyote and Road Runner-animaatiosarjan hahmot perustuvat todellisessa elämässä oleviin eläimiin, kojoottiin ja "isoon maantiekiitäjään" (Greater Roadrunner, Geococcyx californianus). Ensimmäinen lyhäri Fast and Furry-ous tuli teattereihin syyskuussa 1949.

Esikuvana Jonesille oli Mark Twainin villistä lännestä kirjoittamat puolittain omaelämäkerralliset tarinat kirjasta Koiran elämää (WSOY 1957). Sieltä tuli aina nälkäinen, epäonnisesti saalistava peto.

Lintutieteellisessä jaottelussa englanninkielinen Roadrunner ei olekaan kiitäjä, vaikka nopealle juoksijalle sellainen nimi sopisikin. Maantiekiitäjä on käki, tarkemmin kalifornianjuoksukäki. Lintu juoksee nopeimmillaan 25 km/h ja on tunnettu nopeista ja äkkinäisistä liikkeistään.

Tööt tööt!

Kiitäjä onkin käki.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset