keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Nallelle ei uni tule


Tua Musakka
Unikeko
Daada 2010
28 s.


Tua Musakka (s. 1990) on yksi monista nuorista blogaavista sarjakuvantekijöistä. Hänen Teflon-blogiinsa on kertynyt sarjakuvia, piirroksia ja luonnoksia harvakseltaan. Viime vuoden Helsingin sarjakuvapäivillä julkistettu Unikeko perustuu blogissa julkaistuun, joka on saanut laajennetun muodon pienlehdessä.

Sarjakuvan päähahmo on nalle, joka ei saa unta. Nalle poikkeaa metsässä kiven päällä asuvan tietäjäpupun luo ja kertoo huolensa: "uni ei tuu".

Unikeko on lähes kokonaan sanaton. Edellä mainitun puhekuplan lisäksi on vain muutama muu, ja niiden sisältö on onomatopoeettista, tai kerran jopa kuva.

Tietäjäpupun ratkaisu nallen ongelmaan on kaakao. Pannussa keitetään maitoa ja päälle lusikoidaan kaakaojauhetta. "Lurps", sanoo nalle.

Juoma auttaakin saamaan unen päästä kiinni. Suuren puun juurelle nukahtaa, ja lähtee unen ja valveen rajamaiden seikkailuun. Heräten painajaiseen, nukahtaen kuplamaailmoihin.

Kaakao ja pyöreät muodot yhdistävät Unikeon Maurice Sendakin Mikko Maitomieheen (Weilin + Göös 1972). Sendak on ottanut Maitomieheensä ottanut huomattavia vaikutteita Winsor McCayn klassisesta Pikku Nemosta, joka koko ajan unissa seikkailee aina herätäkseen lattialta viimeisessä ruudussa.

Mutta onko uni, horros, kuplissa leijailu oikea ratkaisu? Musakan viimeinen ruutu antaisi ymmärtää että ei.

Nalle kantta lukuun ottamatta seikkailee harmaan eri sävyissä. Kyseessä ei ole kustannuskysymys, koska Musakan blogissakin nalle on samoissa sävyissä. Ratkaisu on sisältöä tukeva. Herättelyä ympärillä tapahtuvaan voi tehdä näinkin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset