sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kapteeni Haddock 70 vuotta

Haddock ja Tintti. Tulevan Spielbergin Tintti-elokuvan ennakkokuvia.

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Tintin seikkailujen sivuhahmoksi Le Soir -sanomalehden lastenliitteen Jeunessen sivuille ensimmäisen kerran tuli mukaan kapteeni Archibald Haddock. Alkoholisoitunut merikarhu oli nimellisesti Karaboudjanin johdossa, aluksen, jolle Tintti oli päätynyt setviessään rapusäilyketölkistä alkanutta arvoitusta.

Tosiasiallisesti laivaa johti perämies Allan. Hän piti miehinensä kapteeni Haddockin juovuksissa ja tietämättömänä mitä aluksella tapahtui. Vasta Tintti kerrottua Haddock sai tietää oopiumlastista. Haddock pitää tilannetta hi-hirveänä. Allanin petos paljastui.

Tuurijuoppo Haddockista ei ensikohtaamisseikkailu Kultasaksisessa ravussa vielä muotoutunut Tintin irrottamatonta aisaparia. Hergé ei tuntunut vielä osaavan päättää, onko kapteeni enemmän vai vähemmän mukana tulevissa seikkailuissa.

Salaperäisessa tähdessä ystävyys sinetöityy ja parivaljakosta tulee erottamaton. Jopa niin, että Hergén täytyi jatkaessaan Belgian miehityksen takia kesken jäänyttä Mustan kullan maata perustella Haddockin poissaolo. Tosin lukijoilta jäi se kuulematta, koska merikapteeni suivaantui Abdullahin paukkusikareista.

Rakastettava! ... Rakastettava! ... Niin kai! ... Mutta jos te tahdotte kuulla enemmän minun osuudestani niin älkää luulko että minä kerron! ... Nyt se on loppu, turskatti! Loppu kerta kaikkiaan! (Mustan kullan maa, 62:14)

Salaperäisen tähden ja etenkin albumipari Yksisarvisen salaisuuden ja Rakham Punaisen aarteen myötä Haddockista tulee Hergén alter ego Tintin sijaan. Osittain Tinttiin Hergé oli rakentanut pikkuveljensä Paulin piirteitä, jotka myöhemmin murenivat pois. Vanhempana Paul Rémi sai kyseenalaisen kunnian olla eversti Sponszin (Tapiocan palveluksessa eversti Esponja) esikuvana.

Haddock rosoisena ja vähemmän puhtoisena hahmona antoi Hergélle uutta intoa sarjakuvan tekoon. 1980-luvun alussa psykoanalyytikko Serge Tisseron löysi Yksisarvisesta ja Rakham Punaisesta Haddockin esi-isän de Hadoquen oudot sukujuuret. Juonen alarakenteisiin oli koodattu, että de Hadoque oli Ranskan kuninkaan Ludwig XIV:n avioton lapsi.

Hergé ei eläessään suvustaan puhua pukahtanut. Kun ensimmäinen elämäkerta 1986 ilmestyi, paljastui Hergén sukupuun lyhyys. Isänäiti Marie oli ollut palvelijana eräässä Moulinsartin kaltaisessa linnassa Chaumont-Gistoux'ssa. Hänen tultuaan raskaaksi hänet naitettiin puutarhuri Rémille. Avioliitto ei ollut pitkäikäinen.

Suvun salaisuus tai nuoren Hergén haaveilua oli isoisän oikea henkilöllisyys. Leopold II oli Chaumont-Gistoux'ssa vakituinen vieras, ja linnanherra itsekin oli Montenegron kuningashuoneen kruununperimyksessä toinen.

Kapteeni Haddock sai siis sukujuuriakin Hergéltä.

Archibald Haddock on tunnettu etenkin haukkumistaan. Kiroilemisen Eino Leino, kehaisi suomentaja Jukka Kemppinen. Kultasaksisessa ravussa Haddock avasi jo tätä puolta itsestään:

Senkin rääpäle, tänne se pullo! Petosta! ... Kostoa! ... Senkin luopio! ... Kerettiläinen! Orjapiiskuri! Teknoraatti! Huijari! Vegetariaani! Diplomaatti! Merirosvo! Kaappari! Harlekiini! Hydrologi! Tseremissi! Megalomaani! Gyroskooppi! Kostoa! Lättäjalka! Vaapsahainen! Advokaatti! Hyppyrotta! Kannibaali! Ihmisapina! Kuvainraastaja! Protoplasma! Analfabeetti! Absolutisti! ... (Kultasaksinen rapu, sivut 55-57)

Tämä ryöpyn sai niskaansa eräs matruusi, joka yritti ottaa pullon iloisen nousuhumalaisen kädestä.

Onnea Hollywoodin valkokankaalla uutta elämää aloittelevalle meriharhulle!

* * *

Kiitos Severille syntymäpäivästä muistuttamisesta!


* Kultasaksinen rapu -äänisatu (youtube) Haddockina Pekka Autiovuori.
* The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011) (imbd)
* Tintti Suomessa -bibliografia (kaipaisivat päivitystä, lupaan tarttua toimeen piakkoin)

* Tässä blogissa on julkaistu koko joukko merkintöjä Tintin seikkailuista. Esimerkiksi:
** Kapteeni Archibald Haddockin nimien synty. 14.2.2010
** Stopalkoholin vaarat. 26.1.2008
** Puoshaat ja malspiikit. 13.11.2007
** Abdulista Autuaaseen salamaan. 21.8.2008
** Kapteeni Capun haukkumat. 24.9.2007

Enemmän Hergé ja Tintti tägien kautta reunan aiheluettelosta.

* Turskatti!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset