maanantai 17. tammikuuta 2011

Spy vs Spy 50 vuotta


Tänään 90 vuotta sitten syntyi Kuubassa Antonio Prohías (1921-1998), joka Yhdysvaltoihin loikattuaan toukokuussa 1960 tuli pian Mad-lehden vakiotekijäksi Spy vs Spy-sarjakuvallaan (suomeksi Vakoojat, mutta alkuperäinen englanninkielinen nimi taitaa olla tutumpi). Ensimmäisen kerran sarjakuva oli Mad-lehdessä mukana tammikuussa 1961, joten sarjallakin on juhlavuosi - 50 vuotta ensijulkaisusta.

Prohías oli jo Kuubassa asuessaan tunnustettu ja palkittu tekijä, vallankumouksen jälkeen itse Fidel Castro kiitteli tekijää Batistan vastaisten poliittisten pilapiirrosten tekemisestä. Prohías kuitenkin katsoi, että vallanpitäjien pilkkaajalla olisi otollisempi tulevaisuus pohjoisessa naapurissa.

Vakoojat olivat ja ovat edelleen oleellinen osa Mad-lehteä. Animoituna Spy vs Spy ovat mukana Mad-tv:ssä, suomalaistenkin nauruhermoja hahmot kutkuttivat ensin lehdissä, Suomalaisessa Madissa 1970-1972 ja Suomen Madissa 1982-2005.

Suomen Madin ohella julkaistiin 1986-1994 Mad spesiaaleja, nelisen kappaletta vuodessa. Yksi spesiaaleista oli omistettu Vakoojille (1988/89).

Spy vs Spy oli sanaton, mustavalkoinen sarjakuva, jossa kaksi eri tahoja edustavaa agenttia teloi toisiaan hengiltä mitä mielikuvituksellisimmin ansoin ja suunnitelmin. Musta ja valkoinen saivat 1960-luvun alkupuolella muutamaksi vuodeksi seurakseen harmaan vakoojan, mutta yksinkertaisempi mustan ja valkoisen taisto toimi paremmin.

Musta ja valkoinen vakooja on yhdistetty Kylmään sotaan. Mutta yksinkertainen asetelma oveline kaksintaistelusuunnitelmineen on laajemminkin pätevä, ei pelkästään syntyaikansa maailmanpoliittiseen tilanteeseen sidoksissa.

Sanattomuus lienee siihen, ettei Suomessa julkaistu kuin yksi Spy vs Spy spesiaali. Englanninkielisiä Mad-pokkareita oli 1980-luvulla Suomessakin myynnissä melko monessa paikassa, muistaakseni olivat hinnaltaan suomalaisia halvempiakin. Spy vs Spy toimi ulkomaisena painoksenakin suomalaisen, muita kieliä osaamattomalle lukijalle mainiosti.

Antonio Prohías teki itse sarjaa vuoteen 1990 saakka. Sarja siirtyi Madin toimituksen valitsemien tehtäväksi, muun muassa Bob Clarken. Syynä oli Prohíaksen terveyden heikkeneminen, hän kuoli syöpään Miamissa 1998.

Prohíasin Vakoojat Madista #193.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset