lauantai 22. tammikuuta 2011

Suojele minua, käytä minua


Eilen alkoi Yle Teemalla suuren ennakkomainotuksen saanut Suojele minua! -tv-sarja. Ohjelmasarja on ollut esillä niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Ensimmäisessä jaksossa oli mukana kaksi kohdetta Oulun seudulta, SOK:n konttori-varasto Oulusta ja Martinniemen sahan 75 metriä korkea piippu Martinniemestä, Haukiputaalta.

Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, muusikko-lauluntekijä Samuli Putro ja arkkitehti Tuomas Toivonen ovat valikoineet erilaisia rakennuksia ja rakennelmia ympäri Suomen yleisön lähettämistä vinkeistä. Viisiosaisessa sarjassa esillään niistä kaikkiaan viisitoista, ensimmäisessä siis kolme. Mainittujen kahden lisäksi oltiin Raumalla, ja säilytettäväksi toivottavalla maauimalalla.

Niina Mäkeläisen ohjaamasta sarjasta haluaa pitää. Minna Joenniemellä on sellainen vaikutus. Hän ei kulje sitä helpointa ja oletetuinta reittiä ohjelmissaan.

Uudessa sarjassa vastuutetaan myös katsojaa. Ei olla vain rakennusten äärellä ja moitita ymmärtämättömiä päättäjiä ja rahakasojen hallitsijoita. Kysytään myös sen perään, että miksi ja mitä käyttöä varten pitäisi säilyttää.

Erkki Huttusen vuonna 1939 valmistunut Oulun konttori-varasto on jo suojeltu rakennus. Kaupan logistiikan muuttuminen on tehnyt rakennuksen alkuperäiseen tarkoitukseen sopimattomaksi, ja rakenteet vaikeuttavat suuren talon tulevan toiminnan suunnittelemista.

Tähän ei jäädä surkuttelemaan. Petri Sirviö ja Tuomas Toivonen ovat jopa piirrustuspöydän ääressä "Huttusen arkin" tulevaisuutta suuntailemassa. SOK:n kiinteistöpomolta tiedustellaan nykyistä myyntihintaa talolle (5 m€).

Martinniemen sahan piippu olisi pääasiassa muistomerkki kylän aikaisemmasta elämästä. Mutta sen purkaminen veisi veneilijöiltä tärkeän kiintopisteen. Ei vähäinen merkitys sekään.

Rauman maauimalassa järjestetyssä iltajuhlassa paikalliset asukkaat antoivat lupauksia käyttää paikkaa enemmän, jos se tultaisi korjaamaan ja säilyttämään.

Siirtymiä paikasta toiseen pitkin ohjelmaa oli ehkä liikaa. Olisin suonut käsittelyn pysyvän kussakin paikassa pidempään kerrallaan. Ymmärrän kyllä toteutetunkin 'kysymys kerrallaan' rakenteen, mutta niin orjallisesti sitä ei olisi tarvinnut noudattaa.

Kun ohjelmassa liikuttiin nykyisellä ja sitä edellisellä asuinpaikallani, niin silmiin pisti tv-ihmisten reitinvalinnat. Oulun rautatieasemalta olisin lähtenyt kävelemään toiseen suuntaan päästäkseni SOK:n suuntaan ja Martinniemessä olisin toista tietä ajanut sahan portille. Sellaisiahan ne taajamat. Jokainen etsii omat lempireittinsä kulkea ja lempipaikkansa olla.


* Suojele minua!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset