perjantai 24. kesäkuuta 2011

Puolisaari

John Cobot julistaa
Newfoundlandin Englannin alusmaaksi.
Kuva vuodelta 1904.

Tänään Newfoundlandissa ja Labradorissa (Terre-Neuve-et-Labrador), Kanadan kymmenennessä provinssissa juhlitaan löytämisen päivää. Tänään 1497 italialainen löytöretkeilijä Giovanni Caboto saapui matkallaan Intiaan Newfoundlandin rannalle. Gaboto purjehti Englannin lipun alla, joten Kanadassa juhlitaan John Cabotia.

Möyhemmin on paljastunut, että Newfoundlandin saari on viikinkisaagojen Vinland, paikka josta yksi Leif Eerikinpojan miehistä, Tyrkir, löysi karviaisia ja luuli niitä viinirypäleiksi.

Newfoundlandin ja Labradorin välissä on Belle Islen salmi. Aikoinaan maantieteessä oli käytössä sellainen termi kuin puolisaari. Labradorin niemimaata nimitettiin sellaiseksi, Labradoria pidettiin puolisaarena.

Valtava puolisaari oli käytännössä Hudson Bay Companyn valtakuntaa. Pohjoisen rannikot ja Ungavan kauppa-asema sääolosuhteiden ja vuoristoisen sisämaan vuoksi oli menneiden vuosisatojen kulkupelein tavoitettavissa ainoastaan meritietä. Siitä puolisaari nimitys.

Hudson Bay Company lopetti kauppa-asemansa hylkeiden määrän ja hinnan laskettua vuonna 1842. Rannikolla on kuitenkin kalastettu ahkerasti aina.

Puolisaari ei maantieteellisenä terminä kovin eläväksi osoittautunut. Jo Pienessä tietosanakirjassa (1925-28) Labrador määritellään Koillis-Kanadassa olevaksi, erittäin kylmäksi Hudsoninlahden ja Atlannin valtameren väliseksi niemimaaksi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset