keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Tee ötökkäpönttö!


Oulun pääkirjastolla oli tietoiskumainen näyttely katoamassa olevista maaseudun luonnonympäristöistä. Maanviljelyn muuttua maatalousyrittämiseksi ovat perinteiset maaseudun biotoopit, kuten niityt ja metsähaat vähentyneet huomattavasti ja sitä myöden myös näille tyypillinen floora ja fauna.

Hyönteisten väheneminen ei ole pelkästään perinnebiotooppien ongelma. Tärkeät pölyttäjät vähenevät myös yritystoimintaan kuuluvilta alueilta. Lajiston yksipuolistuttua pölyttäjät ovat herkempiä virustaudeille, kuten on jo maailmalla monin paikoin havaittu.

Ainakin pari vuotta on Kainuun elykeskuksen suunnittelija Reima Leinonen Pohjois-Suomessa puhunut ötökkäpöntöistä. Niiden avulla erakkomehiläiset ja muut meden perässä lentelevät pölyttäjät saavat parempia majoittumis- ja lisääntymistiloja.

Leinosen pääkirjastolle kokoamassa näyttelyssä on esillä useita erilaisia malleja. Yksinkertaisimmillaan ötökkäpönttö voi olla maitopurkki, joka on täytetty kuivatuilla korsilla ja putkilokasvien varsilla.

Helposti toteutettava pöntön saa myös poraamalla puupölkkyyn reikiä. Tällöin pölkyn päät tulee ensin penslata vahvalla puuliimalla, ettei puu halkeile kuivuessaan. Kannattaa muistaa, että hyönteiset tarvitsevat koloja. Ei kannata porata läpireikiä.

Eikä suuria nikkarintaitoja vaadita linnunpöntöstä muotonsa hakevan ötökkäpöntön toteuttamiseenkaan.

Leinosen tietoisku kirjastossa on oivaan aikaan ajoitettu. Perheen nuoriso ohikulkiessaan oli ötökkäpöntöt havainnut, ja jo suunnitteli rakennushommia kesälaitumille päästyään.* Ötökkäpönttöjen valmistusohjeet (pdf). Ympäristö.fi -- ohjeissa myös neuvoja pönttöjen sijoittamiseen.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Leinosen ohjeet ötökkäpönttöjen tekemiseen ovat nyt uudella sivulla:

* Keinopesaohjeet

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset