torstai 30. kesäkuuta 2011

Uusia ja vanhoja hoitoja psoriasikseen


Touko-kesäkuussa on viestimet laajalti kertoneet uusista psoriasiksen hoitokeinoista. Neljää erilaista biologista hoitoa, siis piikkejä tai pillereitä rasvojen sijaan, on vaivaan tarjolla. Nettimainoksissa on tammanmaitohoitoja tarjottu. On näistä puhettakin tullut, ihottumat kun käsissä näkyvällä paikalla ovat.

Uudet biologiset hoidot ovat erittäin kalliita. Tosin potilas maksaisi niistä murto-osan, pääosa kuluista Kelalle ja kunnille tulisi maksettaviksi. Lisäksi uudet hoidot vaativat tarkan lääkärin valvonnan mahdollisten haittavaikutusten vuoksi, metotreksaattti voi vaurioittaa luuydintä ja maksaa, siklosporiini munuaisia ja saattaa nostaa verenpainetta huomattavasti.

Ymmärtääkseni hoitoja on ainakin viisi-kuusi vuotta ollut jo tarjolla. Oulussa ihotautilääkäri valisti, mutta samalla kertoi linjauksista, että hoitomuotoihin tukeudutaan vasta potilaan hengen olevan uhattuna, eli jos lähes koko iho on kuivan, paksun hilseen valtaama.

Näin kesän kynnyksellä en tunne uusien hoitojen tarpeessa olevani. Aurinko on paras lääke. Talven pimeimpinä aikoina muut hoitokeinot herättäisivät enemmän kiinnostusta. Kesällä vähemmissä vaatteissa liikkujien hilseihottumat saattavat tuntua kiusallisilta, ja tähän rakoon lääketeollisuuden markkinointi on iskenyt.

Uutisoinnissa on pistänyt silmään se, että "syytä psoriasiksen syntymään ei tunneta". Ei sen tarkkaa ruumiillista mekanismia tunnetakaan, mutta kaksikymmentä vuotta sitten itse sairastuttuani lääkäri yksiselitteisesti kertoi kyseessä olevan stressitaudin.

Lääketieteessä on laajasti luovuttu vähänkään yhteiskuntaan tai ulkoiseen elämään liittyvistä selityksistä tautien aiheuttajana. Tupakka ja viina lienevät harvoja poikkeuksia.


Vanhalla kansalla oli tarkka käsitys siitä mistä ihottumat aiheutuivat. Syyllisenä pidettiin maahijaisia, mauriaisia, maahisia, peukalon mittaisia maan alisen asukkaita. Maahisen asuinpaikka määritteli millaista ihovaivaa se aiheutti. Vesimaahiset tuottivat märkiviä ja visvovia, tulimaahiset kuivia ihottomia. Tunnettiin myös tuuli- ja maamaahiset, jälkimmäisiä suuri alalajien joukko: metsä-, pientare-, piha-, tanhut-, karsina- tai kyly-maahiset. Kullekin oli oma hoitokeinonsa ja -loitsunsa.

Psorin kuiva ihottuma olisi ajatusta seuraten tulisijojen läheisyydessä asuneiden maahisten aiheuttama. Kuten lähes kaikkia tauteja, kuivaa ihottumaa hoidettiin saunassa. Otettiin kiukaalta kivi, sylkäistiin siihen ja laitettiin se ihottuman päälle. Sama toistettiin kolmella eri kiuaskivellä, joka kerta loitsu lausuen. Tarkkaa loitsua en tiedä, mutta jotenkin ajatukseltaan näin: "Tulesta tulit, tulleen mäne!"* Suomalaisten muinaisusko: Maahiset (Uno Harva, WSOY 1948)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset