maanantai 6. kesäkuuta 2011

Kova laki Briteissä, uusinta


Lauantaina illalla Yle tv1 esitti ensimmäisen jakson Britteihin sijoitetusta Kovasta laista, uusintana. Siksi tämä kirjoituskin on uusinta syyskuulta 2009, hieman ajantasaistettuna. Suomessakin aletaan olla tilanteessa, josta amerikkalaiset jo vuosia sitten irvailivat. Suosikkisarjojen kopioita riittää useiksi illoiksi viikossa. Yleisradio parhaillaan esittää kolmea eri Kova laki -sarjaa. Lisäksi MTV3:lla menee Kova Laki: Los Angeles.

Kovan lain suosion salaisuus on yksinkertainen. Se on laadukkaasti tehty, nopeatempoinen ja toisin kuin muut poliisisarjat, se ei kerro katsojille etukäteen kuka on syyllinen.

Kova laki: Rikollinen mieli oli aluksi poikkeus. Katsojille näytettiin kuka rikoksen teki. Jännitteeksi yritettiin muodostaa se, saavatko psykologisella otteella epäiltyihin suhtautuvat poliisit murrettua rikollisen mielen. Sarja muuttui nopeasti. Siinäkään ei enää paljasteta tekijää etukäteen.

MTV3:n esittämä Kova Laki: Los Angeles on Yleisradion esittämiä sarjoja hidastempoisempi, ja ei kykene luomaan samaa tunnelmaa kuin muut. Ehkäpä siksi sarja päätyikin mainoskanavalle esitettäväksi.

Kovan lain siirtäminen Iso-Britanniaan onnistuu luontevasti. Yhdysvalloilla ja sen entisellä emämaallahan on lähestulkoon samanlainen oikeuslaitos. Tosin erilaisuuksiakin on, erillinen yli kahdensadan vuoden historia on niitä tuottanut. Mutta perusperiaatteet ovat molemmissa samat.

Ensimmäisen jakson perusteella Kovan lain britteihin sijoitettu versio oli korostetun jäykkä ja kuivakkaa huumoria sisältävä. Ehkä vähän liiankin. Eivät britit noin jäykkiä omissa, BBC:n tuottamissa sarjoissa ole.

Brittein Kovan lain ovat tuottaneet ja valmistaneet samat yhtiöt kuin muutkin Kova laki -sarjat. Dick Wolfin nimi on ruudussa. Sarjan sanotaan olleen Wolfin pitkäaikainen haave. Tänä vuonna se sitten toteutui 11 jakson voimin. Pääkäsikirjoittajana toimi Chris Chibnall, joka on vastannut muun muassa sellaisista sarjoista kuin Torchwood ja Life on Mars. Pääasiassa hänen työnsä oli valikointia ja muuntamista. Sarjaa on ensiesittänyt Isossa-Britanniassa ITV.

Brittiversio koostuu aikaisemmin tehtyjen jaksojen lokalisoinnista Eurooppaan, vanhojen käsikirjoitusten kierrätyksestä. Kertoman mukaan yksi jakso piti hylätä ja tehdä uusiksi, koska brittien kirjoittamattomat lait eivät olisikaan sallineet esitettyä fiktion kulkua.

Yksitoista jaksoa on tälle kesälle luvassa ja toinen tuotantokausi sen perään. Mutta katsotaan, jaksavako samat tehosteäänet houkutella television ääreen neljänä iltana viikossa.

Perjantaisella vakio-ohjelmapaikalla ei vähään aikaan Kovaa lakia tule. Voi vaikka jotain muuta tuolloin tehdä, vaikka mennä nukkumaan jo yhdeksältä. (se Sebastian Nybergs Full fart!)Kova Laki: Los Angeles maanantaisin 21:00 MTV3:lla, Kova laki: Erikoisyksikkö keskiviikkoisin 22:05 kakkosella, Kova laki: Lontoo lauantaisin 22:00 ykkösellä ja pääsarja uusintoina sunnuntaisin 23:00 kakkosella

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset