sunnuntai 5. lokakuuta 2014

24 tuntia sarjakuvia


Tänä yönä piirretään sarjakuvia ympäri Suomen ja maailman 24h Comics Day -tapahtumissa. Kävin illan alkaessa hämärtyä katsomassa tunnelmia Muhoksella Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksella. Väki oli keskittynyt tekemisiinsä, välillä sanan tai toisen vaihtaen netistä toisten paikkakuntien kuulumisia syrjäsilmällä seuraten.

24h sarjakuva on Scott McCloudin 1990 kehittämä luovuusharjoitus. Sarjakuvantekijä oli havainnut, että yhä useampi alan tekijöistä käytti piirtämiseen enemmän ja enemmän aikaa. Yhtä sivua saatettiin hioa jopa kuukausi. Tämän vastapainoksi McCloud haastoi ystäviään tekemään 24 sivua yhtä monessa tunnissa.

Vuonna 2004 idean ympärille Nat Gertler loi kansainvälisen yhteisöllisen tapahtuman, joka sai nykyisen muodon ja ajankohdan pari vuotta myöhemmin. Idea laajeni myös muille taiteenaloille, esimerkiksi 24 tunnin näytelmiksi ja 48 tunnin elokuviksi.

24h tapahtuma on suhteellisen helppo järjestää ja se asettuu palvelemaan monia eri tarkoituksia. Maalaispitäjän nuoret voivat tavata toisiaan ajauduttuaan eri paikkakunnille opiskelemaan, entiset ja uudet taidekoululaiset voivat tutustua toisiinsa, kaveri- tai seuraporukat voivat pitää yhteyttä harrastuksensa merkeissä, uudessa opiskelupaikassa voi paremmin tutustua samoista asioista kiinnostuneisiin ja mitä muita sosiaalisia syitä nyt onkaan.

Suomessa parhaillaan piirretään yhdessä ainakin kahdeksalla paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Muuallakin piirrettäneen suljetuimmissa piireissä esimerkiksi kuvaamataidon opettajan johdolla tai muun ajanvietteen ohessa.

Syntyneet sarjakuvat julkaistaan jos tekijä niin tahtoo. Muhoksella tehtyjä julkaistaan Ruutukaava-nettilehden erikoisnumerossa ja tapahtuman omilla sivuilla. Suomalaisia 24h-sarjakuvia on kootusti julkaistu Suomen sarjakuvaseuran sivuilla.
3 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Tapahtumia voi seurata twitterissä #24HCD

Reijo Valta kirjoitti...

ja facebookissakin

Holle kirjoitti...

Kiitos käynnistä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset