perjantai 17. lokakuuta 2014

Kuolemansynnit


Eilen Valvegalleriassa oli Leevi Lehtisen Mortal Sin -animaationäyttelyn avajaiset. Ennen Oulua näyttely oli ollut Berliinissä ja myöhemmin se suuntaa Helsingin Muu Galleriaan ja Tukholman Supermarkettiin. En tuntenut aikaisempia Lehtisen töitä, joten en tiennyt mitä odottaa. Näyttely yllätti positiivisesti.


Gallerian etuhuoneessa oli kolme zoetrooppia, kolme pyörivää kehää, joiden raoista katsoen näkyi liikkuva kuva. Valkokankaalle heijastettiin kuvaa kerrostalosta, jonka kaikissa huoneissa olijat eivät olisi julkisesti samoin toimineet. Häpeä ja synnillisyys olivat näyttelyn teemana.


Takahuoneessa oli hämärää. Erilaiset kuvat heijastuivat roikkumaan ripustetuista kirjoista. Lehtinen oli tarkkaan harkinnut heijastuspintansa, kirjat ja avatut aukeamat syvensivät liikkuvan kuvan teemoja.


Oivallettuani kirjojen aukeamien merkityksen olin sotkea koko installaation. Kun astelin katsomaan mille alustalle vihreänaamainen Paavo Väyrynen oli heijastettu törmäsin ripustuslankoihin. Pimeässä ei mustaa karhulankaa näe. Onneksi ei käynyt kuinkaan.

Väyrynen oli heijastettu ruotsikieliselle Raamatulle, Bibelnille, sen näin langattomilta reiteiltä selkämyksestä. Aukeaman teksti jäi arvoitukseksi. Ehkä sillä ei niin suurta merkitystä ollutkaan.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset