torstai 30. lokakuuta 2014

Sven R:son Schmidtin autoreissu


Syyskuun 7. ja 8. päivä 1899 Aftonposten, Nya Pressen ja Wiborgs Nyheter julkaisivat lähes sanasta sanaan yhdenmukaisen uutisen Sven R:son Schmidtin "automatkasta" Pietarista Viipuriin. "En färd med automobil" oli pikku-uutisen lihavoituna otsikkona. Tämä noin 140 kilometrin "Matka autolla" oli vienyt kahdeksan tuntia. Phoebus-merkkisellä "autolla" oli tarkoitus jatkaa Helsinkiin heti kun kulkupelille oli saatu tehtyä tarvittavat korjaukset.

Sven Schmidt oli tammikuussa 1898 perustetun Suomen Valokuvauskauppa & Tehdas Osakeyhtiön (Fotografiska handels- och fabriksaktiebolaget) johtaja. Yrityksellä oli toimipisteet sekä Helsingissä että Pietarissa, joten johtajan ajatus liikkua näiden välillä modernilla ajoneuvolla oli oiva. Lehdet kertoivat Schmidtin ohjastaman ajoneuvon olleen ensimmäisen Viipurin kaupungin rajojen sisäpuolella.

Matka taisi tyssätä Viipuriin. Ainakaan lehdet eivät kertoneet tuosta autoretkestä enempää. Ajoneuvo olisi taatusti herättänyt huomiota myös muissa Suomenlahden rannikon kaupungeissa saati sitten perillä Helsingissä.

Suomessa ei ollut autoilulle sopivaa infrastuktuuria. Bensiini piti ostaa apteekeista eikä sitä tavallisesti ollut tarjolla kymmeniä litroja polttomoottorin tarpeisiin. Uutisessa Schmidtin tiedettiin moittineen maantien kuntoa kurjaksi. Sade ja kura olivat tunkeutuneet kaikkialle, joten perusteellinen puhdistus oli tarpeen ennen Viipurista lähtöä.

Vaikka uutiset puhuvat autosta, niin kyse oli kuitenkin moottoripyörästä tai pikemminkin kolmipyöräisestä moposta. Olihan mopokin automobiili, "itseliikkuva". Alkuvuodesta 1900 Suomen Valokuvauskauppa & Tehdas Osakeyhtiö maahantoi Schmidtin Berliinin kansainvälisestä autonäyttelystä lokakuussa 1899 havaitsemansa Patrian, joka herätti suurta huomiota Helsingin Senaatintorilla. Tapahtumasta on säilynyt valokuvia.

Suomen Valokuvauskauppa & Tehdas Osakeyhtiön afäärit eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Firma tuotti tappiota ja pahasti. Schmidt riitautui vaimonsa kanssa ja muutti Tukholmaan. Vuonna 1903 lehdet uutisoivat aviopuolisoiden katkerasta taistelusta, joka oli päätynyt lapsikaappauksen yritykseen.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset