perjantai 10. lokakuuta 2014

Lucasin kertovan kuvataiteen museo


Tähtien sota -elokuvistaan tuttu George Lucas on jo pidempään suunnitellut säätiönsä kautta perustettavaa museota. Sen paikaksi on valittu Chicago ja heinäkuussa uudisrakennuksen pääarkkitehdiksi on valittu kiinalainen, plastisista rakennuksistaan tunnettu MAD Architects (Ma Yansong). Luultavasti Chicagoon nousee museorakennus, joka itsessään on näkemisen arvoinen. Nyt kaikessa hiljaisuudessa on avattu museon nettisivut.

Tulevassa museossa oletettavasti suuren osan saavat Lucasin omat elokuvat ja kaikenlainen Tähtien sotaan liittyvä esineistö. Museon toimiala on kuitenkin määritelty elokuvaa laajemmaksi, tuleva museo on nimeltään Lucas Museum of Narrative Art.

Suoraan käännettynä 'narrative art' suomeksi olisi 'narratiivinen taide'. Se ei kuitenkaan rajaa aluettaan samalla tavalla kuin alkukielinen ilmaisu. Helge Miettunen käytti Johdatus elokuvan estetiikkaan (1949) teoksessaan termiä 'kertova kuvataide'. Se sopii suomennokseksi mitä mainioimmin, se rajaa aihepiirin samoin kuin alkukielinen ilmaisu.

Lucasin kertovan kuvataiteen museo määrittelee toimialansa mahdollisimman laajasti, aina luolamaalauksista alkaen. Nettisivuilla kertovan kuvataiteen alalajeiksi määritellään muun muassa kuvitustaide, valokuvaus, pin-uptaide ja sarjakuvat.

Museota saanemme vielä useita vuosia odottaa. Nettisivuilta sen tulemista voi seurata.


Lucas Museum of Narrative Art

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset