keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Pulkkila yöllä


Kun eilen etenin Kuopion suunnasta Pohjois-Pohjanmaalle niin pysähdyin Pulkkilassa. ABC:n ja katujen lisäksi kirkonkylässä oli valaistu Pulkkilan taistelun muistomerkki. Siitä piti pysähtyä ottamaan kuva. Muistomerkin viereissä puutaulussa selvitetään vuonna 1933 pystytetyn muistomerkin taustoja.

Vanhan nelostien varressa oleva muistomerkki on yksi esimerkki suomalaisesta "menneisyyden korjaamisesta". Muistomerkin toisella sivulla oleva kivilaatta vaihdettiin 1940-luvulla ja käytetty ryssä-sana vaihdettiin viholliseen. Nyt teksti kuuluu "Tässä Sandels suomalaisineen löi vihollisen".

Monessa suomalaisessa sotamuistomerkissä edelleen ryssitellään. Pulkkilan muistomerkki on poikkeus sijaintinsa vuoksi. Aivan valtakunnan päätien varressa ei arveltu voivan negatiivissävyistä naapuri-ilmaisua käytettävän.


Pulkkilassa on myös muuta julkista taidetta. Entisen kunnantalon edessä on Viljo Långströmin lahjoittama paikallisille yrittäjille omistettu suihkulähde. Kuva on viime kesältä, suihkulähdettä ei nyt valaistu.
Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset