torstai 9. lokakuuta 2014

Ei Nobelia Oksaselle


Muutama hetki sitten Tukholmasta ilmoitettiin, että Nobelin kirjallisuuspalkinto on myönnetty Patrick Modianolle (s. 1945). WSOY:llä lienee jo alkanut kiivas valmistelu hänen teoksiensa uudelleenjulkaisemiseksi. Taittaja ja kansigraafikko ovat jo täydessä työn touhussa.

Suomalaisessa lehdistössä pidettiin näyttävästi esillä mahdollisuutta, että Sofi Oksanen (s. 1977) voisi saada Nobelin. Iltapäivälehdissä mietittiin jopa miten hänen Frankfurtin kirjamessuilla pitämä puhe olisi edistänyt tätä tavoitetta.

Tällä kertaa Oksasen nimen arvailuihin nosti Dagens Nyheterin kirjallisuustoimittaja Maria Schottenius. Hänen arvelunsa päätyivät uutistoimisto AP:n juttuun, ja levisivät laajalti ympäri maailman. Pari vuotta sitten asian nostivat esille suomalaiset itse ja saivat pettyä palkinnon menemisestä Kiinaan.

Etukäteisarvailuissa vahvimpina niminä tänä vuonna olivat tsekki Milan Kundera, albanialainen Ismail Kadare, algerialainen Assia Djebar ja eteläkorealainen runoilija Ko Un. Vakioniminä suosikkilistalla ovat olleet myös israelilaiset Amos Oz ja David Grossman ja amerikkalaiset Richard Ford, Philip Roth ja Bob Dylan.

Vedonlyöjien suosikkeina tänä vuonna olivat kenialainen Ngugi wa Thiong'o ja japanilainen Haruki Murakami.

Kirjallisuuspalkinnon jakajat ovat yllättäneet monesti ennakkoarvioijat. Niin kävi tänäkin vuonna. Kun Schotteniukselta tiedusteltiin näitä mahdollisia yllättäjiä, niin hän luetteli norjalaisen näytelmäkirjailija Jon Fossen, valkovenäläisen tutkivan journalistin Svetlana Aleksijevitšin ja kroatialaisen esseisti Dubravka Ugresicin. Hän lisäsi myös listan jatkoksi suomalaisen Sofi Oksasen, nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien ja antigualaisen Jamaica Kincaidin.

Oksanen oli siis Schotteniuksen yllättäjien kakkoslistalla. Tämä ei estänyt vedonlyöjiä nostamasta häntä kärkikymmenikköön. 

Kirjallisuuden Nobelia ei ole koskaan myönnetty alle 40-vuotiaalle. Nuorin voittaja on ollut 42-vuotias Rudyard Kipling vuonna 1907. Voittajien keski-ikä on ollut 64 vuotta. Ikä on ollut hienoisessa nousussa, 2001-2010 voittaneiden keski-ikä oli 68 vuotta. Nyt valittu 69-vuotias Patrick Modiano on sopivasti linjassa aikaisempien ikärajojen kanssa.

Joten eiköhän odoteta 30 vuotta rauhassa ennen kuin ryhdytään vakavissaan odottamaan Nobelia Sofi Oksaselle.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset