maanantai 27. lokakuuta 2014

30, kohtalokas välietappi


Muutamia kertoja olen maininnut ja kehunut Pentti Lempiäisen Lukujen symboliikkaa (WSOY 1995). Viikonloppuna tartuin kirjaan tarkastaakseni mitä symboliikkaa lukuun 30 liittyy. Syynä oli erään tuttavan 30-vuotispäivät.

Lempiäinen otsikoi kolmenkymmenen kohtalokkaaksi välietapiksi. Tällä hän viittaa nimenomaan ihmisikään. Vanha sananlaskuviisaus korostaa, että tuossa iässä voi nähdä tuleeko ihmisestä jotain vai ei mitään. Tuttava kuuluu niihin, joista tulee.

"Siitä joka ei ole kaunis kaksikymmenvuotiaana, vahva kolmikymppisenä, rikas nelikymmenvuotiaana eikä viisas viisikymppisenä, ei koskaan tule kaunista, vahvaa, rikasta eikä viisasta."

Englantilainen sananlasku on tyly. Pieni mahdollisuus on vielä viisaaksi, mutta muut kohdaltani ovat jo mennyttä.

Onneksi on esimerkkejä, ettei sananlasku pidä paikkaansa.

Teologi Lempiäinen käsittelee numeroita juutalais-kristillisen perinteen kautta. Tässä katsannossa 30 on sekä hyvä että paha numero. Jeesus kastettiin 30-vuotiaana, joten numeroon on liitetty positiivisia merkityksiä. Toisaalta Juudas Iskariot petti herransa 30 hopearahasta, joten luku on nähty ahneuden lukuna. Keskiajan mystikot laskivat, että aistit (5) kertaa maailma (6) on ahneus (30).

Laskea voi toisinkin. Keskiajalla laskettiin myös, että pyhä kolminaisuus kerrottuna kymmenellä käskyllä tuotti kolmenkymmenen.

Asiat ovat tekijöidensä summia.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset