maanantai 13. lokakuuta 2014

Peter von Baghin nuoruudenkoti


Syksyisin useimmat rakennukset näyttävät kauniilta ja vetoavilta. Niin myös yli 15 vuotta tyhjillään ollut Peter von Baghin (1943-2014) lapsuuden ja nuoruuden kotitalo, hänen isänsä professori, ylilääkäri Konrad von Baghin virka-asunto Peltolan mielisairaalan alueen laidalla. Venäjänsaksalaisena 1908 Pietarissa syntynyt isä valittiin sodan jälkeen Turkuun psykiatrian professoriksi, mutta keskustelua turhana pitänyt, preussilaisiin kovaan kuriin ja työhön hoitokeinoina uskonut von Bagh mieluimmin lähti käytännön työhön pohjoiseen. Mielisairaalan johtajana hän toimi vuoteen 1973.

Hiljan Yle Teemallakin esitetyssä Peter von Baghin elokuvassa Muisteja (2012) poikettiin tässä talossa. Peter von Bagh muisteli muun muassa 1950-luvun radiokuunnelmia ja kellon kanssa juoksemista puutarhassa.

Ylilääkärin virka-asunto valmistui 1930-luvun lopulla. Sen suunnitteli lääninarkkitehtinä toiminut Gustaf Strandberg. Vaikuttavana rakennuksena mieleen on jäänyt myös Sandbergin toinen virka-asunto, hiljan remontoitu Kemin pappila Kemin Kaivokadulla.

Peter von Baghin kuoleman jälkeen on ehdotettu, että lapsuudenkotiin pitäisi perustaa elokuvaan liittyvä museo. Tuskin sellaista tulee. Ei Oulussa ole näköpiirissä sellaista "vöyrästä mesenaattia", joka museon rahoittaisi. Eikä paikkakaan ole julkiselle tilalle oikein sopiva, moottoritien läheisyydestä huolimatta se on aika syrjässä.Nokian/Microsoftin toimitilat näkyvät puiden takana.


* Muisteja. Yle Areena.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset