lauantai 21. maaliskuuta 2015

Anuksem peräloimu


Alkuviikosta Valto Ensio raportoi vierailustaan Anuksenlinnussa viimekesäisellä Karjalan pyöräretkellään. Aunus on tosiaan karjalaksi (livviksi) Anus. Arvo Tuominen taisi jossakin tv-dokumentissaan tämän mainitakin. Karjalan sanakirjassa mainittu, yllä olevalta sanalapulta poimittu esimerkki sanan käytöstä huvitti suuresti. Anuksem peräloimusta tulee mieleen jotakin aivan muuta kuin sillä tarkoitetaan.

3. anuksem peräloimu aunukselaisen perhe. hoz aigoa mennöö, ga anuksen aižal ottau (tekee sitkeästi työtä; sl.). Säämäj

Ajattelin tämän tiedon jakamisen sopivan levottomaan perjantaiyöhön. Päivä on sujunut kuitenkin aivan toisissa merkeissä. Perjantaista levottomuutta en ole kohdannut, en somessa enkä elävässä elämässä.

Eilen maailmankaikkeus muistutti ihmeellisyydestään. Sää suosi osittaisen auringonpimennyksen seuraajia.  Oulun torilla väkeä oli ollut runsaasti. Useimmat muutkin mahdollisuuksien mukaan seurasivat kuun kulkemista auringon yli.

Auringonpimennys on maailmankaikkeudessa harvinaisempi tapahtuma kuin kuvittelisikaan. Se minkä kokoiselta aurinko maasta näyttää ja sen kiertolaisen kuun koko täsmäävät täydellisesti. Ainakaan tässä aurinkokunnassa ei ole toista paikkaa jossa näin kävisi.

Suuri luonnonilmiö on antanut monille ajattelemisen aihetta. Tai pimennys on pysäyttänyt edes hetkeksi. Suurien mittasuhteiden äärellä oleminen on karistanut tavanomaisen arkisen, myös perjantaihin tavallisesti kasautuvan levottomuuden.

Anuksen peräloimut ovat pieniä näiden suurten rinnalla.  


* NASA: Auringonpimennykset
* Karjalan sanakirja


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset