keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Tarzan, viidakon valtias


Tänään 1932 Yhdysvalloissa tuli ensi-iltaan Tarzan, viidakon valtias. Suomeen filmi ehti lokakuun lopuksi. Elokuva oli ensimmäinen, jossa Tarzania näytteli olympiauimari Johnny Weissmuller ja Jane Parkeria Maureen O'Sullivan. Tarzanin valinta oli pitkällinen prosessi. Lopulta Weissmuller tuli valituksi yli 150 ehdokkaan joukosta.


Tarina perustuu löyhästi Edgar Rice Burrousghsin samannimiseen romaaniin. Valkoiset onnenonkijat etsivät legendaarista norsujen hautausmaata norsunluut ja dollarinkuvat silmissään. Tarzan tekee aikeet tyhjiksi.

Ilmeisesti olen nähnyt elokuvan ensimmäisen kerran tammikuussa 1974, jolloin MTV esitti sen televisiossa. Se teki tarhalaiseen suuren vaikutuksen.

Tarzan, viidakon valtias oli menestys. Se tuotti lähes kaksi miljoonaa, joten jatkoa seurasi. Weissmuller ja O'Sullivan tekivät kaikkiaan kuusi yhteistä Tarzan-elokuvaa. Elokuvia varten luotua Cheetahin roolia näytteli simpanssi Jiggs (1929-1938). Näiden kuuden Tarzanin lisäksi se näytteli kahdessa muussa elokuvassa. Kolmikon hajaannuttua Weissmuller näytteli Tarzania vielä kuudessa muussa jatko-osassa.Yhdysvalloissa kuvauksia varten oli saatavissa ainoastaan intiannorsuja. Afrikannorsua pienikorvaisemmat eläimet yritettiin saada muistuttamaan oikean mantereen faunaa. Valokuva kuitenkin paljastaa tekokorvat.

Tarzanin kuuluisa kutsuhuuto kehitettiin tätä elokuvaa varten. Sen loi äänisuunnittelija Douglas Shearer studiossa soittamalla itävaltalaista jodlausta nopeutettuna väärinpäin. Weissmuller, niin kuin todella moni pikkupoika, opetteli matkimaan ääntä niin, että yleisö luuli hänen itsensä huutavan elokuvissa. Todellisuudessa elokuvassa soitettiin kuitenkin Shearerin nauhaa.

Hetken harjoittelulla Tarzan-huuto saattaisi itseltäkin vielä onnistua. Mutta en kerrostalossa kehtaa.


7 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

70-luvun alkuvuosina kävin Tarzaneita elokuvateattereissa katsomassa jälkikäteen ajatellen tarpeettomankin paljon. Lastenlippu maksoi markkaviiskyt. Jo aiemmin olin ollut hieman katkera, kun Korkeasaaressa ei ollutkaan gorilloita, joiden kanssa olisi voinut haastella aidolla apinakielellä, jonka sanasto oli Tarzan-lehdessä ilmestynyt. Valitettavasti kielitaitoni on käytön puutteesta johtuen päässyt ajan saatossa ruostumaan, montaa sanaa en enää muista.

Tämä bloggaus vaatii linkin siihen aitoon ja alkuperäiseen: aa-aaa-a-aaaaaaaa....

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos täydennyksestä. Tosiaan olisi kuulunut laittaa loppuun linkki huutoon.

Savossa ei ollut eläimiä, joiden kanssa olisi voinut viidakkokielen toimivuutta kokeilla. Arkikokemus kuitenkin tuki kielen uskottavuutta. Jos lehmät uskoivat mummoa, niin tottahan Tarzan sai leijonat sun muut tottelemaan.

Valto-Ensio kirjoitti...

Apinoiden kieltä: "Tarmankanijuu" tarkoittaa valkoinen apina.

Tarzanin huudon kultamitalisijaa ei mikään painimattojen tai nyrkkeilykehien ärjyntä ole syrjäyttänyt kun se kerran Toimilan tai Armaalan mustavalkoisen telkkarin monokaiuttimesta lapsen kuuloluuriin iskostui.

Reijo Valta kirjoitti...

Ja tar-zan tarkoittaa valkoista ihoa.

Innostuin tekemään apinoiden kielestä sanakirjan.

Reijo Valta kirjoitti...

Tähän täytyy lisätä uutinen:

Vapise Weissmuller – Joensuussa kilpaillaan Tartsani-huudon MM-tittelistä. Yle 7.4.2015.

Noora kirjoitti...

Kiitos kirjoituksesta ja tervetuloa tänne - kehtaamaan :-)

http://www.botania.fi/?cat=ajankohtaista&id=147196&t=Tartsani-huudon%20MM-kisat%20Joensuun%20Botanialla%206.6.

https://www.facebook.com/events/375651545964338/

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos kutsusta, katsotaan kesällä miten reissut menee.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset