maanantai 23. maaliskuuta 2015

Kant on tyhmä


Viikonloppuna levisi uutinen, jonka mukaan Kaliningradissa olevan Immanuel Kantin maaseutuasunnon seinään oli ilmestynyt graffiti, jonka mukaan arvostettu filosofi olisi tyhmä. Venäjänkielistä Кант лох tekstiä tosin lievensivät alapuolelle piirretyt sydän ja kukkanen.

Kaliningrad tunnettiin vuoteen 1946 Königsberginä. Se on erääseen aikaan Preussin pääkaupunki. Valistusfilosofi Immanuel Kant (1724-1804) asui ja opetti kaupungissa koko elämänsä. Paikallisella yliopistolla on Kantin muistolaatta ja kaupungin keskustassa patsas. Viimeinen leposija Köningbergin katedraalissa on myös näyttävä.

Vuosi sitten Kaliningradissa käytiin laajaa keskustelua noin kahdenkymmenen kilometrin päässä kaupungista Veselovkassa olevasta "Kantin talosta". Muun muassa leipomona toimineen tiilirakennuksen ja Kantin yhteyttä ei tutkimuksissa saatu varmistettua, mutta tuossa kylässä Kantin tiedettiin silloin tällöin yöpyneen. Ulkoasukin on 1700-luvulta muuttunut. "Kantin talona" se on jo pidempään tunnettu.

Joka tapauksessa talo lisättiin kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten joukkoon ja siihen ryhdyttiin suunnittelemaan museota. Vuoteen hanke ei ole kuitenkaan edennyt. Tyhjillään oleva talo rapistuu ja houkuttelee tilapäisiä majoitustiloja tarvitsevia alkoholinkuluttajia ja nuorisoa. Nyt tehdyllä tarkastuskäynnillä havaittiin vandalismi ja Kant on tyhmä -graffiti.

Uutisilla yritetään vauhdittaa kulttuurihistoriallista hanketta. Kaliningradin hipsteritkin tarttuivat aiheeseen. Paikallinen mainostoimisto on teettänyt pienen määrän t-paitoja, jossa puheenaihe on kuvattuna.

Toivottavasti julkisuus auttaa hanketta eteenpäin. Jos ymmärsin oikein, hankkeelle on toivottu yksityistä rahoittajaa. Sellaiset tuntuvat olevan kiven alla ympäri maailman.* 'Kant is a moron': vandals critique the philosopher's home. The Telegraph
* 'Kant Is an Idiot' Spray-Painted on Philosopher's Russian Home. The Moscow Times
* Калининградская студия создала серию футболок «Кант лох» (фото). newkaliningrad.ru3 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Tarkennan vielä Kantin ja talon yhteyttä.

Vuonna 1748 valmistuttuaan Kant lähti kotiopettajaksi Veselovkan pastorin lapsille. Tässä toimessa hän oli noin kolme vuotta. 1755 hän palasi yliopistoon tekemään väitöskirjojaan.

Kant on tunnettu paikoillaan pysymisestään. Hän ei Königsbergista liikkunut minnekäään. Voi hyvin olla, että Veselovkassa ollessaan hän oli kauimpana synnyinkaupungistaan koko elämänsä aikana.

"Kantin talon", siis Veselovkan pappilan, nykyinen ulkoasu on vuodelta 1865.

Paikallislehdessä on laaja kuvagalleria ja havainnekuvia suunnitellusta Kant-keskuksesta.

Кант — это судьба: что происходит с «домиком Канта» в Калининградской области.

Tuomas Lahti kirjoitti...

Rahoitusta saattaisi löytyä Saksasta jos samalla luvattaisiin purkaa Neuvostojen talo ja restauroida ne konisbergin linnan rauniot mitä on jäljellä.

Reijo Valta kirjoitti...

Kaliningradin paikallislehdessä kerrottiin - sikäli kuin oikein ymmärsin - saksalaisiin on oltu yhteyksissä rahoitusasioissa.

Erinäisten muiden syiden lisäksi talouspakotteet varmasti vaikeuttavat asiaa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset